2016. június 29. szerda | 26. HÉT | 181. NAP | 16:29 | PÉTER, PÁL

Hamarosan döntenek Schmittről - gyülekeznek a diákok

2012. március 29. | 13:45 | Frissítve: 2012. március 29. | 14:21
Délután háromkor kezdődött a Semmelweis Egyetem (SE) szenátusának ülése arról, hogy tényleg elvegyék-e Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címét.A Hallgatói Hálózat (HaHa) ugyanerre az időpontra kisebb tüntetést is szervez az épület elé. Tudósítónk ott van a helyszínen.

Részletes tudósításunkat itt folytatjuk.
16:05
A sajtót tájékoztató illetékes elmondta, az egyetemi szenátus mai ülésének 19 napirendi pontja van, ezek közül a legutolsó Schmitt doktori címe. Hoffmann Rózsát azért hívták meg, mert rektorválasztás is lesz, erre hagyományosan meghívják a szaktárca illetékesét.
Az illetékes tudósítónk kérdésére nem mondta meg a nevét, úgy válaszolt, hogy "ő az az ember, aki türelmet kér". Kitűzőjén azonban a Szuchy Zsuzsanna nevet bárki elolvashatta.

15:50
Tudósítónknak egy Haha aktivista elmondta: nem tartanak elfogadhatónak más döntést, mint Schmitt Pál doktori címének visszavonását. Ha más döntés születne, szóba kerülhetnek "radikálisabb eszközök is" - erősítette meg.

15:40
Körülbelül tíz-tizenkét hallgató a HaHa képviseletében megpróbált bemenni a Szenátus ülésére, ahol - ha nem is tanácskozási joggal - szeretnének jelen lenni. A biztonsági őr megállította őket. Közölte, egy telefonra várnak, hogy kiderüljön, mi történjék.

15:30
Tudósítónknak a Hallgató Hálózat egyik vezetője elmondta, a döntést hozó "krízisbizottság" egyik illetékese megígérte, hogy a HaHa képviselői is bemehetnek a tanácskozásra - az ígéret azonban nem teljesült.
Barcza Dániel, aki tegnap éjel két órát tudott aludni az ülősztrájk közben, az Indexnek elmondta, hogy itt megvárják a szenátus döntését, és ha az nem lesz kedvező, "radikális eszközökhöz folyamodnak".

15:20
Az Index tudósítója bejutott az udvarba, és éppen ott volt, amikor "egy sötét színű Skoda Superbből maga Hoffmann Rózsa államtitkár száll ki". Hoffmann Rózsa nem tagja a Szenátusnak - jegyezte meg a portál.

Az előzmények:

Csütörtök délután hoz döntést a Semmelweis Egyetem Szenátusa arról, hogy visszavonják-e Schmitt Pál köztárasági elnök kisdoktori címét - közölte Dr. Tulassay Tivadar, az SE rektora ma reggeli rövid sajtótájékoztatóján. Az intézmény szenátusta egyébként több mint negyven tagból áll.

Délután háromkor kezdődik a Semmelweis Egyetem Szenátusának rögtönzött ülése, amelyen döntést hoznak Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címének elvételéről is - mondta el a STOP megkeresésére a Hallgatói Hálózat (HaHa) egyik aktivistája. A diákok ezért mindenkit arra kérnek, hogy "jöjjön el a Köztelek utcába az SE 8-as épületéhez".

Érdemes megjegyezni, hogy a meghívott tagok közt feltűnik Bod Péter Ákos neve is, aki Orbán Viktor első kormányfősége idején a Miniszterelnöki Hivatal gazdasági főtanácsadójaként dolgozott, de a mai ülésen nem lesz ott.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy csütörtök reggel a Semmelweis Egyetem (SE) doktori tanácsa indítványozta Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori címének visszavonását. Mint kiderült, a tanács 18 jelen lévő tagja közül 16 megszavazta a javaslatot.

"A tényfeltáró bizottság adatait megismerve a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa indokoltnak tartja, és indítványozza az egyetem Szenátusának Schmitt Pál 1992-ben megszerzett úgynevezett kisdoktori címének visszavonását" - mondta Dr. Tulassay Tivadar, a SE rektora.

A diákok, a tanács és Pálinkás is elvenné tőle

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hallgatói Hálózat diákcsoport aktivistái szerdán délután elfoglalták az egyetem rektori titkárságát, abban a reményben, hogy az egyetem érdemi lépéseket tesz Schmitt Pál kisdoktorijának ügyében.

"Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt" - közölte a Professzorok Batthyány Körének elnöksége csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata nem felelt meg a tudományetikai normáknak. "A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi" - fűzték hozzá.

Szerdán késő este ráadásul a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is hivatalosan állást foglalt az ügyben. Pálinkás József rövid levelében kifejtette, hogy "a minden bizonnyal politikai indíttatású ügy" súlyos károkat okoz Magyarországnak és a magyar tudományos közéletnek akkor is, ha Schmitt Pál "doktori címe nem minősül tudományos fokozatnak, és azt a rendszerváltás előtti idők nem példa nélküli eljárása szerint szerezte meg".

Az egyetemet meszelték el

Korábban megírtuk azt is, hogy nem Schmitt Pál a hibás doktori értekezésének hiányosságai miatt - legalábbis ez derült ki a SE-TSK Tényfeltáró Bizottság jelentéséből, amely az elnök plágium-ügyével foglalkozik.

A jelentés megemlékezett a formai hibákról, amelyek a dolgozatban idézett forrásmunkák megjelölésével kapcsolatosak és kimutatta, hogy "a dolgozat 34. oldalától 50. oldaláig teljes szövegazonosságot tartalmaz" Klaus Heinemann művével, illetve "a kisdoktori értekezés mintegy 180 további oldala részleges egyezést mutat a Georgijev-művel".

Az is kiderült, hogy a Schmitt által leadott értekezés helytelenül tartalmazza az idézett irodalmat, több forrás nem azonosítható. Ugyanakkor a szövegben nem használt sem lábjegyzeteket, sem idézőjeleket, sem az idézett szerző megjelölését. A bizottság végeredményként azonban mégis azt állapította meg, hogy nem a köztársasági elnök a hibás, hanem a Testnevelési Egyetem.

A bizottság munkájában részt vett Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, Gombocz János, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Testnevelés-elmélet és Pedagógiai Tanszékéről, Kovács Etele, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Atlétikai Tanszékéről, valamint Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskola elnöke és Fluck Ákos ügyvéd.


Forrás: MTI   |   STOP

címkék
Schmitt Pál, plágium


a rovat további hírei
Dinnyét és narancsot árult a NAV Közös elnökségi ülést tartott a Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság A bolygó hollandival kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada Vihar: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tovább gyűjti az adományokat Ammónia szivárgott egy húsüzemből Csökkent a forgalomban, esett a BUX - nesze nekünk Brexit Kis mai Orbán: "Magyarország a rendet képviseli a rendetlenné váló Európában"
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő