2016. május 31. kedd | 22. HÉT | 152. NAP | 14:00 | ANGÉLA, PETRONELLA

Változott a KRESZ, csak a kormány elfelejtett szólni

2013. május 02. | 07:45
Több ponton módosult a KRESZ, így május elsejétől a párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton megálló iskolabuszt tilos kikerülni, valamint a "Gyermekek" tábla környékén harminccal szabad csak haladni. Aki nem figyel, százötvenezres csekket is kaphat.

Májustól a gyermekek védelmében több ponton is módosul a KRESZ - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca szerint az új szankciók komoly visszatartó erőt jelentenek.

Az új rendelkezések szerint a szabályszegő autós szabálysértési eljárásban - a cselekmény súlyosságától függően - 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal lesz sújtható. Aki pedig sérülésekkel járó balesetet okoz, a büntető törvénykönyv szerinti szankciókra számíthat.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben 1580 tizennégy év alatti gyermek sérült meg közúti balesetben. Az NFM szerint szabályozási eszközökkel is indokolt felhívni a járművezetők figyelmét: fokozottan ügyeljenek a gyermekekre.

A kormány úgy ítélte meg, hogy az iskolabuszokon közlekedő gyermekek biztonsága érdekében általánosabb, egyértelműbben meghatározott rendelkezésekre van szükség. Ezért az NFM elkészítette a hatályos rendelet módosítását, amelynek értelmében például a párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton a gyermekszállító autóbuszok mellett tilos lesz elhaladni az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.

A "Gyermekek" táblával jelölt szakaszokon pedig a feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a járművek. A közútkezelők viszont ezt a táblát kizárólag olyan helyeken alkalmazzák, ahol a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell, például a közoktatási intézmények környékén.

A módosítás bevezeti továbbá a gyermekszállító autóbusz fogalmát, amely minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű lehet, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak. Szükséges, hogy előírásszerű tábla és "Gyermekszállítás" felirat jelölje ezeket. Az ilyen gyermeket szállító autóbuszok a jövőben a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is megállhatnak. A megállóból való elindulásukat pedig az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük - olvasható az MTI anyagában.

A gyermekszállító busz miatt a járdán való megállás szabályai is módosulnak: az iskolabusz, illetve a gyermeket szállító autóbusz akkor is megállhat a járdán, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg - olvasható a morgasjoga.blog.hu bejegyzésében. A gyermekeket szállító busz vezetőjének a következőket kell betartania: a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el; a járdán a gyalogosok részére legalább 1,5 méternyi teret kell hagyni; a jármű tengelyterhelése nem haladhatja meg az egy tonnát. Ez utóbbi kitétel eléggé furcsa, mivel a legtöbb busznak jóval nagyobb a tengelyterhelése az 1000 kilogrammban meghúzott határnál.

Egyelőre nem tudni, hogy a módosulás után lesz-e érvényben türelmi időszak a rendőrség részéről - ha már a kormány elfelejtette tájékoztatni az állampolgárokat az újabb változásokról -, vagy pedig egyből bírságolni kezdik a tájékozatlan autósokat, mindenesetre nem árt még jobban odafigyelni a közlekedőknek.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
KRESZ, KPM-BM közös rendelet, változás, iskolabusz, új, szabályok, büntetés, csekk, közlekedés


a rovat további hírei
Júliustól megint lehet pályázni hűtőgépcserére Kiderült, mikor történik a legtöbb baj az évben KSH: mérséklődtek a beruházások Több pénz jut jövőre a gyerekekre - állítja a Fidesz képviselője Záporokkal és zivatarokkal jön a nyár A gyorshajtók ellen tüntetnek Karancsalján Nézőpont: a Fidesz-KDNP egyedülállóan őrzi támogatottságát
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő