Orbán bűnei

2024. május 7. 07:10 2024. máj. 7. 07:10

Magától a miniszterelnöktől tudjuk – amit persze idáig is sejtettünk –, hogy anyák napján Orbán Viktor is vesz virágot az édesanyjának. Gépkocsiba ül ilyenkor a kormány feje, úgy keresi fel az édesanyját. Váratlanul toppan be a szülői házba, de előtte a biztonság kedvéért odatelefonál, hogy otthon van-e az anyukája. Náluk, odahaza is van anyák napja, a gyerekek köszöntik fel a feleségét, ilyenkor a miniszterelnök is ott van és virágot is visz Anikó asszonynak.

„A gyerekek vesznek, és ott vagyok én is, mikor fölköszöntik az édesanyjukat. Ha nagyok a bűneim, akkor vágok orgonát a kertből.” Ezt írta Orbán Viktor a közösségi platformokon, ezt a szöveget tették fel azok a segítők, akik a miniszterelnök közösségi oldalainak megjelenéseit kezelik. 

A fenti kijelentésből sok minden következik. Először is, ami leginkább szembetűnő, hogy Orbánnak saját bevallása szerint vannak bűnei. Ezt persze a magyar emberek e szentimentális vallomás nélkül is tudják, de mégis más, ha az érintett személy, minden külső kényszerítés nélkül, maga ismeri be, hogy a munkássága nem makulátlan.

Hogy milyen bűnöket követ el Anikó asszony ellen, amiért orgonát kell vágnia a kertből, az nem derült ki a rövid összeállításból. Feltételezhetjük, hogy nem vág könyveket az asszony hátához, nem dobálja meg nadrágszíjjal és az is eléggé elképzelhetetlen, hogy színlelt öngyilkossággal terrorizálná az asszonyt, Mindezeket a módszereket meghagyja legújabb ellenfelének, az egykor a NER kebelére ölelt, ám onnan kitaszított és ezért önálló életre kelt Magyar Péternek.

Marad tehát az orgona és a kert. Amivel csak az a baj, hogy még a legtehetősebb emberek kertje sem végtelen, náluk sem terem korlátlanul orgona. Orbánnak ugyanis számosak a bűnei, s ha komolyan venné a saját szavait, mást sem tenne, mint orgonát vágna a kertjében napestig. Ami, lássuk be, egy miniszterelnök esetében nem igazán életszerű.

Arról nem is szólva, hogy az orgonának májusban van a szezonja – igaz, az idén már jóval korábban megjelentek a bokrokon az illatos virágok – az év többi szakában bajban volna Orbán, ha bűneit orgonával kívánná semmissé tenni. 

Persze, nem csupán magánbűnei vannak a miniszterelnöknek. A Publicus legújabb felmérése szerint a magyar lakosság elégedetlen a kormány teljesítményével: 65 százalék szerint rossz, vagy inkább rossz irányba halad az ország. (Még a fideszes szavazók 19 százaléka is elégedetlen a helyzettel.)

Orbánnak mérhetetlen mennyiségben vannak bűnei, ezek olyannyira számosak, hogyha akarnánk, sem tudnánk mindet felsorolni. A legtöbbet amúgy is ismeri mindenki, hiszen a saját bőrén érzi, hogy a kormány gyakorlatilag semmit nem tesz azért, hogy az egészségügyben javuljon a helyzet. Tűzoltás van, vagy még az sem, alig van hét, hogy ne hallanánk kórházi osztályok bezárásáról, hosszú várólistákról, arról nem is szólva, hogy a kórházak adóssága az időnkénti foltozgatások ellenére nem csökken, hanem folyamatosan nő. 

Az oktatás sincs jobb helyzetben, a kultúra is ezer sebből vérzik, legújabban a Nemzeti Színházban érik a botrány, sorra mondanak fel a színészek, mert elégedetlenek határon túlról érkezett és az ottani színházi világot meghonosítani igyekvő igazgató működésével.

Orbánnak persze könnyű, nagy a kertje. Nem csupán a Cinege utcában, Felcsúton, vagy éppen Hatvanpusztán vághat orgonát, hanem még sok más, nem az ő nevén szereplő virágos kerthez is van hozzáférése. Ami egyedül aggasztó lehet a számára – és nem csupán anyák napján és odahaza –, hogy az orgonák szezonja véges. A bűnökért – amelyek az orgona elvirágzása után is megmaradnak – nem lehet a végtelenségig kertből szerzett virággal vezekelni.

Forrás: hirklikk.hu