Az Orbán-kormány kedvezményeket ad orosz és kínai vendégmunkásoknak

2024. április 22. 10:00 2024. ápr. 22. 10:00

Az Orbán-kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását – derül ki egy parlament előtt fekvő töevényjavaslatból.

Speciálisan e két projekt esetében az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező munkavállalók egyszerűsített eljárásban kaphatnának munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, amely a kiadástól öt éven keresztül érvényes. A bevándorlási törvény fő szabálya szerint az ilyen engedély a beruházás befejezéséig, de legfeljebb három évre jogosít itt tartózkodásra – vagyis a két beruházás esetében ennél hosszabb engedélyekről lenne szó. A javaslat szerint, ugyancsak egyszerűsített eljárásrendben, a két beruházáson dolgozó cégek alkalmazottai családjuk számára is kérhetnek tartózkodási engedélyt.

A Népszava cikke szerint bár a törvényjavaslat nem nevesíti, hogy mely EU-n kívüli országokból érkezhetnek munkavállalók, a paksi bővítés esetében túlnyomórészt orosz állampolgárokról, míg a Budapest-Belgrád vasútnál szinte kizárólag kínai állampolgárok beléptetésről lehet szó. Az ötéves időtartam a paksi beruházás esetében érthető, hiszen a jelenleg még építési engedéllyel sem rendelkező két reaktor a tervek szerint valamikor 2035-re épülhet meg. Meglepetés, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezése további öt évet venne igénybe. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszát egy kínai-magyar konzorcium építi, a magyar partner a Mészáros Lőrinc ellenőrzése alatt álló RM International Zrt.

Az Orbán-kormány a következő években 300 ezer, de akár félmillió vendégmunkás behozatalát is szükségesnek tartaná, a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint jelenleg 120 ezren dolgoznak Magyarországon. Utóbbi számot Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár eheti közleménye tartalmazta, s komoly meglepetést keltett, hisz' elvileg egyszerre 65 ezer harmadik országból érkező vendégmunkás lehetne a magyar munkaerőpiacon, illetve a KSH adatai szerint 2023-ben 92,7 ezer ilyen dolgozó volt az országban. 

Az Orbán-kormány javaslata az egyszerűsített munkavállalásról a kínai és orosz állampolgárok esetében nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen a két ország titkosszolgálatai aktívan tevékenykednek Magyarországon. Számukra ily módon egyszerűsödik az Európai Unióba való bejutás.

Forrás: hirklikk.hu