Korózs Lajos: itt a 100. nap, és még mindig nem tudjuk, kinek a parancsára kapott kegyelmet K. Endre

2024. május 8. 13:30 2024. máj. 8. 13:30

Négy hónap alatt sok mindent megtudtunk a bicskei botrányról, de sok mindent nem, egyre több a kérdőjel, mint a megkapott válasz, azt sem tudjuk, hogy milyen szerepe volt Balog Zoltán korábbi miniszternek, jelenlegi reformtátus püspöknek a kegyelmi-ügyben – mondta sajtótájékoztatóján – Korózs Lajos, az MSZP alelnöke.

A szocialista országgyűlési képviselő elmondta, a fideszesek korábban azt mondták, nyitottak minden olyan módosító indítványra, amelyek használhatóbbá, jobbá teszik azokat a törvényeket, amelyeket ők nyújtottak be tárgyalásra, ehhez képest egyetlenegy módosító indítványt sem támogatottak, de még Fülöp Attila, a területet irányító államtitkár sem - mondta a politikus arról, hogy az országgyűlés már elkezdte tárgyalni a gyermekvédelemi törvény módosítását.

Korózs Lajos szerint a kormány indítványai sem a személyi, sem az anyagi feltételekben nem jelentenének javulást sem a gyermekvédelem területén, sem a szociális területen. Emlékeztetett, a törvény szerint nem lehet kiemelni családból gyermeket anyagi okok miatt, és ennek ellenére ezt teszik folyamatosan.

Az MSZP módosító javaslatait elutasították.

A párt a módosító indítványaiban nem más kért, minthogy azok, akik a pedofíliát leplezni próbálják, ugyanolyan eljárás alá essenek, mint akik elkövetik az abúzust – fogalmazott a szocialista politikus. Felsorolta, hogy a javaslatban az állt:

- ne csak a sportvezetők, hanem a segítők, masszőrök, gyúrók, sportegészségügy dolgozók átvilágítása is történjen meg, mint ahogy a sportvezetőké,

- vonják felelősségre azt is, aki a jelzési kötelességét elmulasztja,

- a gyermekjogi ombudsman intézményét be kell vezetni Magyarországon

- vagy gyermekpszichológusokat kell biztosítania és finanszíroznia a kormánynak az olyan intézményekben, mint a bicskei volt.

Ehhez képest egy fideszes indítványban benyújtották, hogy a gyónási titkok ne kerüljön törvény hatálya alá, azaz, ha valakinek gyóntató papként tudomására jut, hogy kiskorú gyereket abuzáltak vagy pedofil bűncselekmény áldozata lett, annak ne kelljen a bíróság előtt ezt elmondania – tette hozzá Korózs Lajos.

„Ezekre hamarosan választ fogunk kapni, hiszen jövő héten lezárul az erre vonatkozó törvénycsomag vitája. Még mindig van lehetősége a kormánypártoknak figyelembe venni részben a civil szervezetek javaslatait, részben az ellenzéki pártok, elsősorban az MSZP által benyújtott módosító indítványokat” – fogalmazott a szocialista politikus.

Hamarosan itt a 100. nap és feltesszük újra a kérdést, kinek a parancsára kapott kegyelmet Kónya Endre – fejezte be a tájékoztatóját Korózs Lajos.

Forrás: hirklikk.hu