Molnár Zsolt szerint a temetkezési támogatások újragondolására, a költségek enyhítésére van szükség

2024. április 15. 15:00 2024. ápr. 15. 15:00

Számos családnak a gyógyszervásárlás, a taníttatás vagy szeretteik sírhelyének újramegváltása között kell dönteni, ezen változtatna Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, pártigazgatója. A szocialista képviselő áfamentessé tenné a sírmegváltási és újramegváltási díjakat, valamint korszerűbb értesítési rendszert, illetve állami támogatásokat is javasol.

Molnár Zsolt szerint a kormánynak több figyelmet és nagyobb ráfordításokat kellene eszközölnie a temetkezéssel kapcsolatos segélyek és támogatások kérdéskörével kapcsolatban. Elmondta, a nemzet hőseiről megfelelően gondoskodik a magyar kormány, azonban nem csak a hősökről, hanem minden magyar emberről gondoskodni kellene. Nagyon sok magyar család ugyanis nem csak szerettük elvesztése miatt retteg a haláltól, hanem azért is, mert ki kell fizetniük a temetkezéssel járó költségeket, sok nyugdíjas és egyedülálló pedig arra kénytelen gyűjteni, hogy majd saját temetését rendezni tudja.

Molnár Zsolt szerint örömteli, hogy a szociális temetkezés méltatlan intézményét feladta a kormány, azonban az hiba, hogy nem állította vissza a temetkezési támogatás vagy ehhez hasonló intézmény rendszerét, mely segíthetne azon családoknak, melyeknek komoly gondot okoz a temettetés. A köztemetés ilyen szempontból nem megoldás, hiszen az egy speciális intézmény, és hasonlóan esetleges az önkormányzatok által nyújtott települési temetkezési támogatás is.

Az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte, további nehézséget jelent, hogy áfát is kell fizetni a sírmegváltási, újramegváltási díjakhoz fűződően. Ezzel kapcsolatban határozottan arra kérte a kormányt, hogy ne a kivétel legyen a főszabály, az áfának ugyanis nincs helye a temetkezéssel kapcsolatosan.

Molnár Zsolt szerint a kormánynak segítséget kell nyújtani a sírmegváltási és újramegváltási díjak esetén, hiszen sok családban a temettetés megfizetésére még van pénz, tíz évvel később az újramegváltási díj megfizetésére azonban már nem telik. Adott esetben a taníttatás, a gyógyszerek és a sírhelyek újramegváltása között kell választaniuk a családoknak.

Molnár Zsolt azt javasolja, hogy mindezt újra kell gondolni, az újramegváltási díjakkal kapcsolatban pedig már nyújtott is be törvényjavaslatot, azonban azt a kormány nem támogatta, csupán ígéretet tett arra, átgondolja a problémát. 

A szocialista képviselő egy további intézkedést is megemlített, miszerint az értesítési kötelezettség rendszerét is modernizálni kell, hiszen az jelenleg igen esetlegesen történik, a sírhelyekre elhelyezett papírcetlik formájában. Szerinte a temetési támogatást is újra be lehetne vezetni, hogy ez a kérdés ne az egyébként is nagyon nehéz helyzetben lévő települési önkormányzatokat nyomassza.

Egy-egy nemzet kapcsán tükröt mutat az, miképpen bánik a halottaival, ez a tükör Magyarország esetén pedig Molnár Zsolt szerint görbe, hiszen míg a hősi halottak békében nyugvásáról kellően gondoskodik az állam, addig azokéról, akik tisztességgel végigdolgozták életüket, már kevésbé.

Molnár Zsolt szerint az áfa kérdése mindössze pár milliárd forintos kiesést jelentene az állami költségvetés számára, az értesítési kötelezettség tulajdonképpen csupán technikai kérdés, a temetési támogatás pedig rettentően időszerű lenne.

 

Forrás: hirklikk.hu