Tüttő Kata: eddig az önkormányzatok hangja voltam és az maradok a jövőben is

2024. május 5. 07:50 2024. máj. 5. 07:50

Az MSZP-DK-Párbeszéd szövetsége le akarja bontani a NER rendszerét, és nem csak beszél róla, kiszabadította Budapestet, a nagyvárosokat is, mutattunk egyfajta kormányzást és egy közös ajánlatot akarunk adni Magyarország egésze számára – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Tüttő Kata, Budapest MSZP-s főpolgármester-helyettese, az ellenzéki együttműködés EP-jelöltje. Óvatosan kell szemlélni az eseményeket, meg kell érteni a dolgokat – utalt Magyar Péter megjelenésére, aki a NER-rendszerének része volt, és „ma nem tudjuk, fogalmunk sincs ki ő. Ha Magyar Péter is le akarja bontani a NER-t akkor van ebben szerepe, de a jobboldalon, és nem kell becsapni a baloldali szavazókat, hogy olyat képvisel, amit valójában nem.”

Tüttő Kata emlékeztetett, a baloldali együttműködés nem Orbán nélküli Fideszben gondolkodik. „Látszik, hogy baloldali szavazók nélkül nem lehet lebontani a NER rendszerét, hogy szükségünk van jobboldali szavazókra is, akik szeretnének egy európai demokráciában élni, ott van dolga Magyar Péternek, ha nem magának akar pozíciót a Fideszen belül.”

Minden önkormányzat szenved, nemcsak Budapest

Az önkormányzat maradjon immunválasz a magyar társadalomban azzal a NER-nek csúfolt rendszerrel szemben, amely semmi másra nem jött létre, minthogy a közvagyont kiszipolyozza és magánvagyonná alakítsa – fogalmazott Tüttő Kata. „Mi az elmúlt öt évben európai forrásból fejlesztettünk, építettünk metrót, árvízvédelmi művet, vízvezetéket, csatornát, természetvédelmi területet, miután a magyar kormány az összes önkormányzat összes pénzét magához vonta, elvette. Kifosztotta az önkormányzatokat gyakorlatilag.”

Az önkormányzatok hangja voltam eddig, és az maradok a jövőben is. Hiszek abban, hogy az önkormányzatok demokráciatartalékok, Magyarországon ez nagyon fontos, mert minden demokratikus féket és ellensúlyt megszüntetett a kormány – mondta a szocialista politikus.

Az unióba MSZP-kormány vitte be az országot, nekünk dolgunk van azzal, hogy bent is maradjon

Ehhez barátokat kell találjunk az Európai Unión belül is, mindegyik frakcióban, hogy lássák, nemcsak az Orbán Viktor-féle Magyarország van, és hogy Magyarország bent akar maradni a szövetségben – mondta Tüttő Kata arról, mi lenne az uniós tagság feladata. „Mi a klímaváltozás ügyét feltettük a napirendre, miközben a kormány erről soha nem beszél, nemcsak, hogy feltettük, hanem stratégiát készítettünk. Az energiaválságban mutattunk egy másik utat, a pandémiában felelősséget vállaltunk, sosem azt mondtuk, hogy a kormány vegye át a feladatainkat, hanem azt, hogy ahol a kormány nem csinál semmit, ott mi vállaltunk többletfaladatot, akkor is, amikor a kormány elvitte a maradék forrásainkat.”

Tüttő Kata hozzátette, vannak dolgok, amelyekben az EU-nak kell lépni, mint a globális cégek ellen, de vannak dolgok, amelyekben inkább az önkormányzatokra hárulnak feladatok. „Soha nem egy utat kell kijelölni, ahogy egy hegycsúcsra sem csak egy úton lehet felérni. Ez függ attól, hogy ki honnan indul, mi az adott közösség sebessége, a teherbíró képessége, nem lehet egy tempóban és egy úton vinni az európai közösséget. Ehhez kellenek a polgármesterek.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu