2016. június 25. szombat | 25. HÉT | 177. NAP | 03:33 | MAXIM, VILMOS

A Fidesz a márciusi ifjak, Bécsből pedig Brüsszel lett - az ellenzék tiltakozik

2013. március 16. | 18:00
A siklósi március 15-ei ünnepi megemlékezésen Pohl Marietta, a Baranya Megyei Önkormányzat alelnökének beszéde alaposan kiverte a biztosítékot az ellenzéki pártok helyi csoportjainál. Pohl ugyanis az ünnepi beszédben összemosta Bécset Brüsszellel, 1848-at a jelenlegi viszonyokkal, mert mindkét esetben a külföld diktált. Az ellenzéki pártok szerint az unió nélkül nem lenne szennyvízberuházás, mediterrán belváros és sok más egyéb Siklóson.

A rossz idő miatt felolvasták Pohl beszédét

A siklósi március 15-ei ünnepi műsort a zord idő hatására a művelődési központba költöztették át a szervezők, és a hirtelen elromló időjárás hatására (mely amúgy március 14. délelőtt óta romlott drasztikusan) Pohl Marietta, a helyi Fidesz vezetője, és egyben a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke személyesen nem tudott részt venni a koszorúzáson.

Az ünnepi alkalomra írt szövegét azonban megküldte, így azt információink szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ siklósi tankerületének vezetője olvasta fel. (A Klebelsberg Intézményfenntartót, a felettes szerv minisztériumot és a kormányt egyébként gróf Klebelsberg Éva, a néhai kultuszminiszter unokahúga többször is felszólította a jogtalan névhasználat miatt, de érdemi választ eddig még nem kapott tőlük.)

Pohl Marietta ünnepre írt beszédét a sikloshirado.hu természetesen teljes terjedelmében közzétette, így ebből szemezgettünk.

1848-ban és most is a külföld diktál, a Fidesz meg a márciusi ifjak

A beszéd első fele a szokásos megemlékező hanggal bír, a második felétől vált át a dicső múlt és a jelen összemosásává. Külön érdekesség, hogy Pohl e részben kijelenti, "Vannak olyan dolgok, amik nem szabad, hogy a pártpolitika napi eszközévé váljanak", holott pont ezt teszi a 48-49-es forradalom és szabadságharc emlékével, miközben a Fideszt összemossa a márciusi ifjakkal. Szövege végére még sikerült becsempésznie a nemzetközi baloldal és az elvtársozás tipikus jobboldali lózungjait is.

Az inkriminált részlet:

"Barátaim!

Egyszer valaki azt mondta, hogy a történelem egy nagy tanítómester, aki mindig ismétli önmagát. Ma is ismétlődik a történelem, Tisztelt Emlékezők! Ahogy 1848-ban külföldről akarták megmondani, hogy mit csináljanak a magyarok, ma is ez történik. 1848 márciusában ezt Bécsnek hívták, ma Brüsszelnek. 1848-ban szuronyok és puskák ellen kellett harcolni, ma a nemzetközi nagytőke ellen.

Vesztes háború esetén ugyanaz a helyzet: külföldről fogják megmondani a magyaroknak, hogy mi a jó, és a magyar, szuverén intézményeket olyan döntések meghozatalára fogják kényszeríteni, ami nem érdeke az országnak, a magyar családoknak. Mindez azért van, mert ma egy új világrend van kialakulóban, Európában. Ez az új világrend a válság után más lesz, mint amilyen előtte volt. Magyarország keresi a helyét ebben az új világrendben. Brüsszel is keresi a helyét ebben a világrendben, és jól látszik, hogy nem tud választ adni a már-már történelmi távlatban jelentkező válságra, viszont a nemzetközi nagytőke és pénzpiacok maga mellé állításával ők akarják a mi helyünket is megtalálni, pontosabban, kijelölni a majdani válság utáni új európai világrendben.

Egy ilyen Európában kell egységet mutatnia a magyar nemzetnek, élve az emberi lét természetes jogaival. Nekünk is egységet kell mutatnunk, helyben is! Vannak olyan dolgok, amik nem szabad, hogy a pártpolitika napi eszközévé váljanak. Vannak olyan helyi érdekek, amikért akkor is ki kell állnunk, akkor is harcolnunk kell értük, ha nem a mi zászlónk lobog!

Legyen szó adósságrendezésről, vagy annak mértékéről. Mi azt vállaltuk, hogy küzdünk a baranyai emberek sikeréért és a megye megfelelő érdekérvényesítő képességéért, hogy az történjen, amit mi akarunk. 1848-ban, a márciusi bátrak is egy dologért küzdöttek: legyen az országnak, a nemzetnek cselekvési szabadsága. Had csináljuk azt, amit mi akarunk, és úgy, ahogy mi akarjuk. Ezért vagyunk megint nemzetközi össztűz alatt. Nekünk a cselekvési szabadság azt jelenti, hogy nem vagyunk alábbvalóak másoknál. Azt jelenti, hogy nekünk is kijár a tisztelet. Azt jelenti, hogy magunknak, magunkért dolgozunk, és nem fogjuk adós rabszolgaként leélni az életünket. Nem leszünk albérlők a saját házunkban.

Tisztelt ünneplők, kedves barátaim!

A magyarok igen jól ismerik a nemzetközi baloldal embereinek személyiségrajzát. Azért, mert egy elvtárs nem katonai egyenruhában ajánl segítséget, hanem egy jól szabott, márkás öltönyben, attól még az általa adott csomag tartalmát ismerjük, és köszönjük szépen, nem kérünk belőle.

A márciusi ifjak is a magyarok oldalán álltak, mi is ott állunk. Bármennyire is nagy a politikai és gazdasági nyomás belföldről ás külföldről egyaránt, a magyar emberektől kapott felhatalmazás alapján végig fogjuk vinni a terveinket. Az elmúlt évben a magyar emberek munkája és áldozata miatt már jobban teljesített az ország, de még mindig van hova fejlődni.

Mi a magyarok oldalán állunk, ahogy az ifjak tették 165 éve.

Tisztelet a bátraknak!"

Az ellenzék szerint unió nélkül nem újulna meg Siklós

Az ünnepségre szánt megemlékező szöveg miatt a siklósi MSZP, a Siklósi Kapocs Egyesület, a Siklósért Megalkuvás Nélkül Egyesület és a Demokratikus Koalíció helyi csoportja egyként fejezte ki tiltakozását. Mint közleményükben írják, a fentebb felsorolt szervezetek elítélik "Pohl Marietta, a megyei közgyűlés alelnöke, a siklósi Fidesz elnöke március 15-ei ünnepi beszédét, amelyben azt az Európai Uniót ostorozza, amelyhez mindig is tartozni akartunk, és ahonnan Siklós városa több milliárdos támogatást kapott (szennyvízhálózat kiépítése, mediterrán belváros, stb.). Ezzel a megosztó politikával mi demokratikus szervezetek nem tudunk azonosulni. Mi azt valljuk, nem szidni kellene Brüsszelt, hanem tanulni tőlük, mert lehetnek nézetkülönbségek, de azokat tárgyalással, nem
pedig szabadságharccal szoktak elintézni."


Forrás: Pécsi STOP/sikloshirado.hu   |   STOP

címkék
Baranya, Siklós, ünnepi, megemlékezés, Pohl Marietta, beszéd, politika, Bécs, Brüsszel, ellenzék, tiltakozás


a rovat további hírei
Hat vár - hat rád - jön a második felvonás Segítsen Eriknek: adjon vért! Horváth "Trafik" István Tolna Megyéért díjat kap El akarta adni a NAV-osoknak a hamis cipőket A pécsi vasútállomáson is osztják a vizet Jurtát is lehet építeni Somogyban a Múzeumok éjszakáján Egy szendvicsért ütöttek Uránvárosban
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő