Rangos elismerést zsebelt be a pécsiek ötlete, a Misina Tetőpont

2024. május 2. 08:47 2024. máj. 2. 08:47

A közeljövőben felavatott Misina TetőPont elnyert egy rangos nemzetközi építészeti díjat. A projekt uniós finanszírozást kapott az előző városvezetéstől évekkel ezelőtt, azonban 2019-ben még teljesen kilátástalannak tűnt a kivitelezés. Teljes átstrukturálásra volt szükség, hogy új lendületet adjanak neki, végül a pécsiek ötleteit ötvözték. A Pécsi önkormányzat közleményét az eseményről teljes egészében közreadjuk.

„Pécs büszkén jelenti be győzelmét a BIG SEE Architecture Award 2024-en a Misina-tető lenyűgöző átalakításáért. A fejlesztés nemcsak a terület felújítására adott lehetőséget, hanem új mércét állított a fenntartható turizmusfejlesztés terén a régióban.

A Misina-tető fejlesztése projekt az Európai Unió ökoturizmusra szánt támogatási keretéből valósult meg. Az átalakítás az építészeti innováció és a környezetvédelem harmonikus integrációját testesíti meg. Azt mutatja be, hogy a gondos tervezés hogyan javíthatja a környezetet, miközben gazdag élményeket kínál a látogatóknak.

A pécsi közösség ötletei és szavazatai alapján megvalósult Misina TetőPont Családi és Mozgástér egyaránt szolgálja a helyi lakosokat és a turistákat. Az alagsorban lévő szolgáltatásoktól a tetőteraszra kiterjesztett sky-bárig minden épületrészt aprólékosan úgy terveztek meg, hogy elősegítse a környezettel való kapcsolatot is.

A Misina TetőPont változatos kikapcsolódási lehetőségeket nyújt: szabadtéri tornapálya, játszótér, kerékpáros szervizpont, több rendezvénytér és kávézó is létesült. Ezek az újítások fokozzák a látogatói élményt minden korosztály számára.

Pécs számára hatalmas elismerés a BIG SEE Architecture Award 2024 díj a Misina-tető komplex fejlesztéséért, melyet a pécsiek mellett a tervezőknek, az AU.ROOM Építész Műhelynek köszönhetünk. Az építésziroda munkatársai Gyergyák János, Borsos Ágnes, Pintér István, Rácz Tamás, Varga Dániel, Kalkán Dóra, Fábos Attila és Kovács Attila.

Ez az díj is Pécs elkötelezettségét mutatja a fenntartható fejlődés és a Mecsek természeti szépségeinek megőrzése iránt. A Misina-tető projekt egyaránt képviseli az innováció és az együttműködés szellemét. A fejlesztés szorosan illeszkedik a város „100 Klímasemleges és Intelligens Város” missziójához, erősítve Pécs pozícióját mind a fenntartható turizmus, mind pedig az építészeti kiválóság terén.

Az építészeti és belsőépítészeti BIG SEE díjakat 2024-ben a BIG Architecture Ljubljana Fesztiválon adják át. Ez az esemény a világ legkiválóbb szakembereit és rajongóit fogja össze, hogy megünnepeljék az innovációt és az iparág kiválóságait. Bizakodva várjuk a májusi ljubljanai díjátadót, ahol a Misina-tető fejlesztése projekt jelölést kapott a nagydíjra is.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KAPCSOLÓDÓ: Elkészült a Misina Tetőpont, a pécsiek elképzelései szerint