2016. május 26. csütörtök | 21. HÉT | 147. NAP | 02:39 | FÜLÖP, EVELIN

Választói névjegyzék: apró akadály a Fidesz bukása előtt?

2012. augusztus 23. | 19:10
Már az igazságügyi tárca sem tartja jó ötletnek a választási regisztrációként elhíresült tervet. Megkérdeztünk róla pécsi politikusokat is - közülük is csak kevesen.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakértői szerint is a választójog aránytalan korlátozásának tekinthető, ha csak személyesen vagy meghatalmazott útján lenne lehetőség a választás előtti előzetes feliratkozásra - írja az origo.hu. Az Index szerint már a kormánypárti képviselők közül sincs mindenki elragadtatva az öltettől.

Körbetelefonáltuk a pécsi közgyűlésbe képviselőket delegáló pártok egy-egy tagját, hogy mit szólnak az ötlethez.

Csizi Péter: egyszerű, gyors feliratkozás kell

- Információim szerint nem regisztráció lesz, hanem feliratkozás - mondta a Fidesz parlamenti képviselője, Pécs alpolgármestere. - Előbbi az állam aktív részvételét feltételezi, míg a feliratkozás a választói akaratot. A kérdése szeptemberben jön a Parlament elé, addig a technikai megvalósításán dolgozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumra. Szeptember végéig derül ki, hogy hogyan lehet a gyakorlatban végrehajtani.

Csizi Péter szerint a választási rendszer viszonylag gyorsan született a rendszerváltás után, sok azóta felmerült kérdésre nem ad választ. Hiányosságaival a 2006-os választásokkor sok ezer pécsi is szembesült ezzel, amikor eltűnt a töredékszavazata.

- Átláthatóbbá, egyszerűbbé kell tenni a rendszert, meg kell nézni azon országok gyakorlatát, akik évtizedek óta a demokrácia élharcosai - mondta a politikus. - A feliratkozás például az USA-ban honos.

Kérdésünkre, hogy a regisztráció vagy feliratkozás mennyiben teszi egyszerűbbé a rendszert, és milyen kérdésre ad választ, Csizi Péter elmondta: a választ a választások napja adja meg. A feliratkozás ellenben alkalmas arra, hogy aki nem kíván részt venni a választáson, kimaradna a kampányból, zaklatásként éli meg az ajánlószelvény-gyűjtést, az megtehesse. Csizi Péter hozzátette: egyszerűnek, gyorsnak, az emberek közelében kell lennie a feliratkozásnak.

Keresztes László Lóránt: félelmetes hatalmi eszközök

Az LMP közgyűlési képviselője szerint egyértelműen hatalmi célokat szolgál és csökkenti a választás demokratikus jellegét a regisztráció, - Látható, hogy mindent megpróbálnak a kedves hatalmon lévő politikusok, úgy állítják be, mintha valami célt szolgálnának, pedig csak hatalmi eszközökről van szó - mondta Keresztes.

A politikus szerint a világon máshol is van hasonló, de ilyen durva módon hónapokkal a választások előtt sehol nem zárják ki az embereket, ez félelmetes. Keresztes abban bízik, hogy a társadalmi és politikai nyomás hatásos lesz, így végül nem vezetik be.

Hozzátette: az elképzelés főleg a kis pártokat sújtaná, és az LMP hálózata a legkezdetlegesebb, még a jobbik is 6 évvel nagyobb múltra tekint vissza, és nagyobb a bázisa.

Németh Zsolt: a Fidesznek segít a Kubatov-lista?

A Jobbik parlamenti képviselője leszögezte: nem tűnik túl demokratikus lépésnek, a választási rendszert úgy alakítja át a Fidesz, hogy magának kedvezzen 2014-ben. - Mi inkább minimális, általános iskolai végzettséghez kötnénk a választás jogát - mondta Németh. - A Fidesz saját győzelme érdekében átszabta a körzethatárokat, a két fordulóból egyet csinált, majd ezzel a lépéssel megint kettőt, szűkíti a demokratikus lehetőségeket.

Németh hozzátette: pont az a párt állt elő az ötlettel, amely a Kubatov-listáról híresült el, és jól tudják az emberek pártpreferenciáit. A politikus nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a Fidesz a fenti listát felhasználva jut előnyhöz.

Tóth Bertalan: ez sem lehet akadálya a Fidesz bukásának

Az MSZP országos elnökségi tagja leszögezte: az ötlet a Fidesz félelméből ered, a regisztrációt csak olyan országokban használják, ahol probléma van a választói névjegyzékkel, ez nálunk teljesen felesleges és semmilyen indoka nincs. - A Fidesz politikai célokra használja fel a regisztrációt, már most tudja, hogy csak így tudja megnyerni a választásokat - így Tóth. - De bármilyen akadályt gördít a Fidesz a bukása elé, attól ez még be fog következni.

Tóth szerint figyelni és vizsgálni kell, hogy a Kubatov-listát felhasználva további előnyökhöz próbál jutni a mostani kormányzó oldal, és ha kiderül, hogy állami pénzen mozgósítanak, akkor bukásuk után ezt számon kell kérni rajtuk.


Forrás: Pécsi STOP/origo.hu/index.hu   |   STOP

címkék
választás, regisztráció, KIM, Csizi Péter, Keresztes László, Németh Zsolt, Tóth Bertalan, Kubatov-lista, Fidesz


a rovat további hírei
A sátán műve a szociális otthon felújítása? Kétmilliárdból lesz sportuszodája Szekszárdnak Lászlóék majdnem feltalálták az ingyen gázolajat Bunyó volt a drávacsehi úton Elképesztő hazugságokkal támadnak a csalók a Tettye nevében Ez igen: 434 karton cigit rejtett az autó - fotók! Kultik Magyar Mozihálózatot alakítottak a vidéki mozik
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő