2014. november 27. csütörtök | 48. HÉT | 331. NAP | 15:11 | VIRGIL, AMINA

Választói névjegyzék: apró akadály a Fidesz bukása előtt?

2012. augusztus 23. | 19:10
Már az igazságügyi tárca sem tartja jó ötletnek a választási regisztrációként elhíresült tervet. Megkérdeztünk róla pécsi politikusokat is - közülük is csak kevesen.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakértői szerint is a választójog aránytalan korlátozásának tekinthető, ha csak személyesen vagy meghatalmazott útján lenne lehetőség a választás előtti előzetes feliratkozásra - írja az origo.hu. Az Index szerint már a kormánypárti képviselők közül sincs mindenki elragadtatva az öltettől.

Körbetelefonáltuk a pécsi közgyűlésbe képviselőket delegáló pártok egy-egy tagját, hogy mit szólnak az ötlethez.

Csizi Péter: egyszerű, gyors feliratkozás kell

- Információim szerint nem regisztráció lesz, hanem feliratkozás - mondta a Fidesz parlamenti képviselője, Pécs alpolgármestere. - Előbbi az állam aktív részvételét feltételezi, míg a feliratkozás a választói akaratot. A kérdése szeptemberben jön a Parlament elé, addig a technikai megvalósításán dolgozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumra. Szeptember végéig derül ki, hogy hogyan lehet a gyakorlatban végrehajtani.

Csizi Péter szerint a választási rendszer viszonylag gyorsan született a rendszerváltás után, sok azóta felmerült kérdésre nem ad választ. Hiányosságaival a 2006-os választásokkor sok ezer pécsi is szembesült ezzel, amikor eltűnt a töredékszavazata.

- Átláthatóbbá, egyszerűbbé kell tenni a rendszert, meg kell nézni azon országok gyakorlatát, akik évtizedek óta a demokrácia élharcosai - mondta a politikus. - A feliratkozás például az USA-ban honos.

Kérdésünkre, hogy a regisztráció vagy feliratkozás mennyiben teszi egyszerűbbé a rendszert, és milyen kérdésre ad választ, Csizi Péter elmondta: a választ a választások napja adja meg. A feliratkozás ellenben alkalmas arra, hogy aki nem kíván részt venni a választáson, kimaradna a kampányból, zaklatásként éli meg az ajánlószelvény-gyűjtést, az megtehesse. Csizi Péter hozzátette: egyszerűnek, gyorsnak, az emberek közelében kell lennie a feliratkozásnak.

Keresztes László Lóránt: félelmetes hatalmi eszközök

Az LMP közgyűlési képviselője szerint egyértelműen hatalmi célokat szolgál és csökkenti a választás demokratikus jellegét a regisztráció, - Látható, hogy mindent megpróbálnak a kedves hatalmon lévő politikusok, úgy állítják be, mintha valami célt szolgálnának, pedig csak hatalmi eszközökről van szó - mondta Keresztes.

A politikus szerint a világon máshol is van hasonló, de ilyen durva módon hónapokkal a választások előtt sehol nem zárják ki az embereket, ez félelmetes. Keresztes abban bízik, hogy a társadalmi és politikai nyomás hatásos lesz, így végül nem vezetik be.

Hozzátette: az elképzelés főleg a kis pártokat sújtaná, és az LMP hálózata a legkezdetlegesebb, még a jobbik is 6 évvel nagyobb múltra tekint vissza, és nagyobb a bázisa.

Németh Zsolt: a Fidesznek segít a Kubatov-lista?

A Jobbik parlamenti képviselője leszögezte: nem tűnik túl demokratikus lépésnek, a választási rendszert úgy alakítja át a Fidesz, hogy magának kedvezzen 2014-ben. - Mi inkább minimális, általános iskolai végzettséghez kötnénk a választás jogát - mondta Németh. - A Fidesz saját győzelme érdekében átszabta a körzethatárokat, a két fordulóból egyet csinált, majd ezzel a lépéssel megint kettőt, szűkíti a demokratikus lehetőségeket.

Németh hozzátette: pont az a párt állt elő az ötlettel, amely a Kubatov-listáról híresült el, és jól tudják az emberek pártpreferenciáit. A politikus nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a Fidesz a fenti listát felhasználva jut előnyhöz.

Tóth Bertalan: ez sem lehet akadálya a Fidesz bukásának

Az MSZP országos elnökségi tagja leszögezte: az ötlet a Fidesz félelméből ered, a regisztrációt csak olyan országokban használják, ahol probléma van a választói névjegyzékkel, ez nálunk teljesen felesleges és semmilyen indoka nincs. - A Fidesz politikai célokra használja fel a regisztrációt, már most tudja, hogy csak így tudja megnyerni a választásokat - így Tóth. - De bármilyen akadályt gördít a Fidesz a bukása elé, attól ez még be fog következni.

Tóth szerint figyelni és vizsgálni kell, hogy a Kubatov-listát felhasználva további előnyökhöz próbál jutni a mostani kormányzó oldal, és ha kiderül, hogy állami pénzen mozgósítanak, akkor bukásuk után ezt számon kell kérni rajtuk.


Forrás: Pécsi STOP/origo.hu/index.hu   |   STOP

címkék
választás, regisztráció, KIM, Csizi Péter, Keresztes László, Németh Zsolt, Tóth Bertalan, Kubatov-lista, Fidesz


a rovat további hírei
Új szárnyban a Leőwey francia tagozata Pénteken nyit az adventi vásár Kevésbé porol a pécsi hőerőmű Bozótvágóval szabdalta össze az anyát és a lányát Fekáliapornóra mutat a pécsi Fidesz üzenőfala Ciki: kamera buktatta le a nyúlkáló Dezsőt Hóbagoly Mesefesztivál a Zsolnayban
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Egy szlovéniai séta margójára
Eni első szlovéniai sétája bizonyára sokaknak okozott maradandó élményt
Vadítóan dögös, csábítóan sexi, vagy fordítva?
Szem és egyéb testrészek nem maradnak szárazon, ha ez az dögös csaj kezelésbe vesz.