A bíróságon folytatódik a pécsi EKF-projekt

2016. június 26. 08:08 2016. jún. 26. 08:08

Tanúk meghallgatásával és háromnapos szeánsszal indul az I-Axis vezetői ellen indított büntetőper hétfőn. A vád szerint a pécsi EKF-projekt egyik fővállalkozója 550 millió forint kárt okozott az alvállalkozóknak, ebből 320 millió soha nem térült meg.

A két fő vádlott által irányított gazdasági társaság ügyében tavaly ősszel emeltek vádat. A vádirat szerint a társaság, jelesül az I-Axis Kft. 2009-ben kötött szerződést a pécsi "Európa Kulturális Fővárosa 2010" projekt keretében Pécs önkormányzatával beruházások kivitelezésére, mintegy 2 milliárd forint vállalkozói díj fejében. A kft. a szerződésben vállalt munkákhoz szükséges munkaerővel, eszközökkel, anyaggal egyáltalán nem rendelkezett, a munkákat teljes egészében alvállalkozók igénybevételével kívánta elvégezni. A cég a munkák előfinanszírozásához szükséges tőkével, pénzügyi eszközökkel sem rendelkezett.

A vádlottak az alvállalkozók által elvégzett munkák után a számlákat az általuk irányított cég nevében rendszeresen kiállították és benyújtották a velük szerződő önkormányzathoz. Pécs önkormányzata, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a benyújtott számlákat kiegyenlítette, közel 2 milliárd forintot fizettek ki. Ennek ellenére a kft-t irányító vádlottak a munkákat ténylegesen elvégző és finanszírozó alvállalkozókat egyáltalán nem vagy nem teljes körűen fizették ki. A vádlottak az átutalt pénzösszegekből az alvállalkozóik kifizetése helyett 2009-2011. években összesen mintegy 350 millió forintot saját maguk, illetve az érdekeltségükbe tartozó kft. részére fizettek ki kölcsön címén. A két vádlott összesen 20 alvállalkozónak maradt adósa, cégenként 100 ezer és 100 millió forint közötti kárt okoztak az alvállalkozóknak. Összesen mintegy 550 millió forint kárt okoztak, ebből 320 millió forint kár nem térült meg.

A két cégvezető, miután a kft. tartozása a több százmillió forintot meghaladta, a gazdasági társaságot fiktív személyek részére értékesítették úgy, hogy a társaság ekkor még rendelkezésre álló 80 millió forint vagyonát eltulajdonították - áll a vádiratban. Ezen fiktív cégeladásban további négy személy vett részt, akiket az ügyészség szintén megvádolt - összesen hatan állnak majd a vádlottak padján. A gazdasági társaság két vezetőjét az ügyészség 23 rendbeli bűncselekménnyel vádolja, melyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 5 - 10 évig terjedő szabadságvesztés.

A Pécsi Járásbíróságon hétfőtől három napon át tanúk kihallgatásával folyik a tárgyalás.