Mit tegyünk a hőségben a pécsi buszokon?

2016. július 5. 15:53 2016. júl. 5. 15:53

Egyre több jelzés érkezik klíma és/vagy elhúzható ablakok nélküli pécsi buszokról. A NET most abban segít: hogy éljük túl a hőséget a buszokon.

[align="center"]

[h="3"]Pedig már a beszerzés előtt szóltak[/h]

[/align]

- Már a buszvásárlás előtt jeleztük, milyen buszokat szeretnénk: klímával és nagyméretű elhúzható ablakokkal szerelteket – mondta Hofekker Ferenc, a Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) ötletgazdája, a pécsi Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elnöke. – Ígéretet kaptunk, de mást nem. A társaság semmibe vette a véleményünket, és úgy gondolom, ezzel az utasokét is.

Hofekker hozzátette: a régebbi Mercedes buszoknál volt hasonló gond, de 12-15 éve még nem voltak olyan nyarak, mint most, és végképp nem olyanok, amilyenek még ezután jönnek.

[align="center"]

[h="3"]A sofőrök is veszélyben vannak[/h]

[/align]

Az új buszokon nincs vezetőfülke, a sofőr így órákig ül abban a hőségben, ami már egy rövid utazás alatt megviseli az utasokat. Így még jobban ki van téve a negatív hatásoknak. Hofekker Ferenc emlékeztetett rá: volt olyan, hogy elájult a sofőr, az automata sebességváltó miatt pedig araszolt a busz a kereszteződés felé. Akkor fiatalok mentették meg a helyzetet azzal, hogy kinyitották kívülről az ajtót.

[align="center"]

[h="3"]Hogyan vigyázzunk magunkra?[/h]

[/align]

A NET csapata azt javasolja az utasoknak: ha nincs klíma, az ablakot húzzák el. Ha egyik sincs, akkor haladéktalanul jelezzék a cég és a város vezetésénél, hogy a busz nem marhavagon, nem ezért fizettek.

Ha úgy érzi, anélkül rosszul lesz, az egyébként hatályban lévő tiltás ellenére is nyugodtan igyon folyadékot a buszon – ha netán emiatt bírság fenyegeti, a NET csapata jogi segítséget nyújt, ha kell.

[align="center"][h="3"]Hogy vigyázzunk utastársainkra?[/h][/align]

Ha azt látjuk, hogy valaki rosszul lett, azonnal jelezzünk a sofőrnek. Semmiképpen ne álljuk körbe, az első adandó alkalommal segítsük le a buszról, ha nem javul az állapota, hívjunk hozzá mentőt.

[align="center"]

[h="3"]És ha a sofőr lesz rosszul?[/h]

[/align]

- Az meg már elméleti kérdés, hogy mi van, ha a sofőr ájul el menet közben – mondta Hofekker Ferenc. – Mi van, ha így megy tovább a busz a kereszteződés, egy gyalogátkelőhely vagy éppen egy buszmegálló felé? Mi van, ha a kereszteződésben a férjünk érkezik kocsival, ha a zebrán a gyerekünk megy át az óvodás csoportjával, ha a megállóban a szüleink várják a buszt? És főleg: miért kell megvárni minden probléma megoldásával, hogy baleset, netán tragédia történjen?