Visszakapta a Zsolnay-gyár a lefoglalt árukészletét

2016. július 5. 19:26 2016. júl. 5. 19:26

Visszakapta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága által korábban lefoglalt árukészletét - értesítette a gyár volt felügyelőbizottsági elnöke a Népszavát. A Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV határozatát.

Visszakapta a korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., miután hatályon kívül helyezte a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség a pécsi cégnél a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága által kezdeményezett házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot - erről tájékoztatta a Népszavát Kardos Éva ügyvéd.

A Zsolnay Zrt. korábbi felügyelő bizottsági elnöke elmondta, hogy a cég megbízásából panaszt nyújtott be, s az ennek nyomán született ügyészségi határozat indoklása kimondja, hogy a NAV által vélelmezett költségvetési csalásnak "nem tárgyi bizonyítási eszköze a kényszerintézkedéssel érintett zrt.-nek, mint gazdasági társaságnak a saját tulajdonában lévő árukészlete, amely a vonatkozó jogszabályok szerint elkobzásnak és vagyonelkobzásnak sem lehet a tárgya." Ami azt jelenti, hogy a Zsolnay Zrt.-nél jogtalanul tartottak házkutatást, és teljesen megalapozatlanul foglalták le a múlt hónapban az árukészletét. A döntés ellen fellebbezni sem lehet, így az árukészlet bűnügyi zárlatát az adóhatóságnak fel kellett oldania.

Emlékezetes, hogy a porcelángyárban 19 százalékos részesedéssel bíró pécsi önkormányzat azon a címen mondatta fel a Zsolnay Zrt. 130 dolgozójának a munkahelyét, hogy a cég működése a lefoglalás miatt ellehetetlenült, és azt tanácsolta a számukra, hogy az önkormányzat által 3 millió forintos törzstőkével alapított Ledina Kerámia Kft.-ben vállaljanak munkát - emlékeztetett az ügyvéd.

A Ledina Kerámia Kft.-t mind a mai napig nem jegyezték be a cégbíróságon, és a Zsolnaynál felmondott dolgozóknak munkát adni sem tudnak. Ennek ellenére Szabó Iván ügyvéd, a pécsi önkormányzatot képviselő ügyvéd bejelentette, hogy holnap (július 6-án) első fizetésüket megkapják az átszerződők. Szabó Iván közölte azt is, hogy a Ledina Kerámia Kft. fizikai dolgozói jelenleg rendelkezésre állnak, az ő esetükben ennek díját fizeti meg a cég, a szellemi foglalkoztatottak akár a közeli napokban megkezdhetik a munkavégzést. Szabó Iván tájékoztatása szerint minden dolgozónak a Zsolnaynál kapott bérével megegyező összeget utalnak majd, ennek teljes költsége mintegy bruttó 40 millió forint egy hónapban. Szabó Iván szerint egy hónapon belül rendeződnek a - jelenleg a pécsi városháza címre bejegyzett - társaság telephellyel és törzstőkével kapcsolatos kérdései.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa, Bachar Najari június közepén sajtótájékoztatót tartott, ahol elhangzott, hogy 40 fős törzsgárda ottmaradt a gyárban, tíz ember kivételével a betanított munkások mentek át a pécsi közgyűlés által létrehozott Ledina Kerámia Kft.-hez. Bachar Najari azt mondta, hogy a megrendeléseket teljesíteni tudják a megmaradt gárdával is. Tájékoztatása szerint a gyárnak két jelentős, együttesen 500 millió forint értékű szerződése van - olvasható a Népszava cikkében.

A Pécsi STOP kérdéseivel az önkormányzatot is megkeresi az ügyben.