Szigetváron lehet a következő Liget-botrány?

2016. július 13. 12:17 2016. júl. 13. 12:17

Úgy tűnik, észbe kapott a kormány, hogy alig három hónap múlva Szigetváron több államfő fog találkozót adni Zrínyi Miklósék és Szulejmán szultánék 450 évvel ezelőtti csatája kapcsán, ezért nekiláttak a vár rendbetételének. Csakhogy több tucat fát terveznek kivágni, amik helyi védettséget élveznek - nem mellesleg pedig tervtanácsi egyeztetés is kellett volna a munka elindítása előtt.

Több tucat fa kivágásával indítaná a szigetvári vár eléggé megkésett rehabilitációs munkálatait a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ által megbízott vállalkozó, holott ez több helyi rendeletet is tiltja, és a fák is helyi védettség alatt állnak.

Az esetről Berkecz Balázs, az Együtt országos elnökségének tagja, nem mellesleg Szigetvár főépítésze számolt be a blogján.

A politikus bejegyzése szerint a váron belül és az egykori erődítményt körülölelő parkban tervez az állami cég fairtást, 27 fa és féltucat cserjecsoport (lucfenyők, tuják, nyírfák, juharfák, egy platán, stb.) kivágása van betervezve. Bár a tervezés egy kissé erős meghatározás, ugyanis Berkecz szerint egyelőre a szigetvári önkormányzat csak egy rossz minőségű tervet látott még júniusban, amit az előírt építésztervezői jogosultság helyett egy kerttervező jegyez. Az önkormányzat már akkor jelezte az állami szervnek, hogy ugyan bérlői hozzájárulását megadja a vészhelyzet elhárítására és állagmegóvásra szóló munkálatok elkezdésére, ám a helyi rendelet szerint a tervtanácsnak is be kellene mutatni a munkálatok terveit.

Ez nem történt meg, viszont ennek ellenére is nekiállt a Forster Központ által megbízott vállalkozó a munkálatoknak, miközben az önkormányzat továbbra sem ismeri a konkrét terveket. Annyi kiderült, hogy a fairtásra "koncepcionális okokból" van szükség, "ugyanis a terveket jegyző tájépítész hölgy szerint a szigetvári vár erőd-jellegét szeretnék hangsúlyozni („… törekedtünk az egységes várszerű megjelenés erősítésére. Ennek fontos eleme a vár térkapcsolatainak, terepfelületeinek láthatóvá tétele, amihez a jelenlegi növényállomány ritkítására van szükség.”). Ezek a tervek alapjaiban változtatják meg a vár karakterét, ilyen ügyekben az a minimum, hogy tervtanács segíti a szakmai koncepció kimunkálását, ezeket a terveket pedig építész sem látta" - olvasható Berkecz bejegyzésében.

A Forster Központ ráadásul két helyi rendelet ellen is vétett Berkecz szerint: a vár fejlesztési terveiről a szigetvári tervtanácsnak is joga lenne településképi szempontok miatt véleményt alkotnia, valamint a várbeli fák és a várat körülölelő, Andrássyak által telepített közpark helyi természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezeket a rendeleteket azonban a Forster Központ semmibe vette, mikor nekiállt a munkálatoknak - állítja a politikus-főépítész.

Legfrissebb információink szerint a favágás még nem kezdődött meg, de a vállalkozó már felvonult a területen.

A Szigetvári Emberekért Egyesület közleménye:

Ne vágják ki a védett fákat a szigetvári várban!

A Szigetvári Emberekért Egyesület mélységes felháborodással értesült arról, hogy az emlékév alkalmából a szigetvári várban található védett fák és cserjék nagy részét kivágatná a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megbízásából a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.

Szigetvár városát nem vonták be érdemben az előkészítésbe, ezért most a tőlünk függetlenül elkészült kétes minőségű kormányzati tervekről értesülve nem értjük, hogy Zrínyi Miklós és társainak hősi kirohanását jelölő kopjafákat miért kell a várból eltávolítani. Nem tudhatjuk, hogy milyen lesz a Zrínyit ábrázoló új szoborcsoport, mert magát az alkotást olyan rejtély övezi, hogy sem a polgármester sem a képviselők nem láthatták még az elkészült művet.

Az egyik legnagyobb baj az, hogy újra a nyakunkba akarnak varrni egy olyan koncepciót, amiről senkivel sem egyeztettek Szigetváron, és amely koncepció lényege így hangzik: „… törekedtünk az egységes várszerű megjelenés erősítésére. Ennek fontos eleme a vár térkapcsolatainak, terepfelületeinek láthatóvá tétele, amihez a jelenlegi növényállomány ritkítására van szükség.” Ez a mondat az alapja annak, hogy a várban lévő védett fák, cserjék jelentős részét a „felújítási” munkálatok során egész egyszerűen kivágják. Sajnos nem a kazamatasort teszik rendbe, esetleg annak évtizede félbemaradt funkcióváltását fejezik be, hanem újabb rombolásba kezdenek, és kivágják a fákat.

Ráadásul Szigetvár város településképi védelméről és az önkormányzati tervtanács működtetéséről szóló helyi rendelete értelmében a vár fejlesztésének tervei vonatkozásában Szigetvár város tervtanácsának lenne is joga településképi vélemény megfogalmazására, de a Forster Központ jogsértő módon nem tartotta be a helyi rendeletet.

A kormányzati szerv nem tartja be a szigetvári vár természetvédelmi terület helyi védetté nyilvánításáról szóló 32/2011. (X.28.) önkormányzati rendeletet sem, amely kimondja, hogy a vár belső területe és a körülötte lévő - még az Andrássy család által kialakított - közpark 27 hektáros területe helyi természetvédelmi oltalom alá kerül, ahol a Forster általi kivágni szándékozott lucfenyők, juharfák, platán és nyírfák is védettek, sőt az írtásra kijelölt bokrok egy része is az.

Ráadásul az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal KEF-1291-4/2013. iktató számú határozatával gyógyhely minősítést is kapott a vár és környezete, ami szintén egyfajta kötelezettséget és védettséget jelent. A gyógyhely minősítés elsősorban a levegő kiemelkedő minőségének szól, ami nem vonatkoztatható el a fák lététől.

Nem az utolsó pillanat az, amikor egyeztetés, szakmaiság, felelősség nélkül hirtelen kitalált, senkivel sem egyeztetett történelmileg, szakmailag, ésszerűség tekintetében is megalapozatlan koncepciókkal, felújítás címén tönkre kell tenni egy hosszú évtizedek alatt gyönyörű parkká, turisztikai látványossággá kinőtt, értékes egyedeket tartalmazó növényi populációt.

A Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői nem támogatják ezt a példátlan koncepcionális merényletet, amely nem a vár, a város fejlődését, hanem ellehetetlenítését, tönkretételét szolgálja.

Felszólítjuk az illetékeseket, hogy a jogszabályi előírásokat szem előtt tartva azonnal állítsák le a fakivágási munkálatokat, érdemben egyeztessenek Szigetvár önkormányzatával a tervekről, változtassanak minősíthetetlen hozzáállásukon és addig is csak olyan munkálatokat végezzenek, amely méltó az emlékévhez, amely méltó emléket állít Zrínyi Miklós és mártírtársai hősi cselekedetének.