Újra kutatni akar a Wildhorse Pécs mellett - csak már más néven

2016. július 19. 16:33 2016. júl. 19. 16:33

2018 március közepéig érvényes az uránércre kiadott kutatóengedélye a Wildhorse-utód Magyar Urán Resources Kft-nek - értesült a Pécsi STOP. A kutatófúrásokat Mecsekszentkút környékén és Pécs külterületén tervezik.

Egy ideje már eltűnt az ausztrál hátterű Wildhorse-cég, mely 4 éve hallatott magáról utoljára érdemben, amikor az uránbányászat újbóli beindítását tervezték a Mecsekben.

A Wildhorse Energy Kft. tavaly év végén nevet változtatott és elköltözött a Barbakán térről a Siklósi útra, ahol már Magyar Urán Resources Termelő és Szolgáltató Kft. néven fut.

A Pécsi STOP értesülései szerint a társaság nemrég meghosszabbíttatta az ásványi nyersanyag-kutatási engedélyét, amely 2018. március 14-ig érvényes.

A Magyar Urán Resources Kft. (MUR) ügyvezetője az Igazságügyi Minisztérium által kiadott e-cégjegyzék szerint Benkovics István Sándor.

Portálunk úgy tudja, a MUR Mecsekszentkút környékén két helyen összesen három kutatófúrást mélyítene. Az egyik 920, a másik 950, a harmadik kutatófúrás 1020 méter hosszúra van tervezve.

A fúrásokról már értesítette a MUR a hatásterületen élőket, a fúrás zaja ellen hangelnyelő és zajvédő-árnyékoló falakat fog felhúzni a területen. A kutatófúrások kivitelezését a ROTAQUA Kft. fogja végezni, melynek vezetője Csécsei Tamás Zoltán. A cég régebben Geoprosper Kutató és Fúró Kft-ként futott, és a Magyar Urán Resources Kft-ben tulajdonjoga van.

Értesüléseink szerint a kutatások két és fél hónapig tarthatnak majd, ebben benne van a felvonulás, előkészítés, a kutatófúrás, stb. Maga a fúrás, és benne a magfúrás, valamint a geofizikai vizsgálatok és mérések legalább 38 napig fognak tartani.