Világadapter, Esterházy, Bárka - szubjektív soroló a Katlanról

2016. július 21. 09:45 2016. júl. 21. 09:45

Bő másfél hét múlva újra beindul az izzás a Szársomlyó tövében, elkezdődik a 9. Ördögkatlan Fesztivál, ahol augusztus 2. és 6. közt bárki nem normális lehet. A Pécsi STOP is készül, szubjektív programsorolónk első részében irodalmat, kiállítást, filmet és beszélgetéseket válogatunk a kedves közönségnek. Hrabal és Örkény portréja mellé idén Weöres Sándor kerül föl a falra.

Irodalmi lépegető

Irodalom frontján meglehetősen izgalmasnak ígérkezik az idei Ördögkatlan, augusztus 3-án erősen kell szednie a lábát az embernek, ha mindenhová oda szeretne érni.

A Vylyan Teraszon 14 órától Tóth Krisztina Világadapter című verseskötetéről Bagi Zsolt, Kemény Lili és Osztroluczky Sarolta beszélgetnek, Vilmos Eszter pedig moderál.

Ugyanott 16 órától (dr.) Beck Zoltán Háy Jánossal beszélget.

16:30-tól az idén Palkonyáról Villánykövesdre költöző Pécsi Bölcsész Udvaron a magyarországi, és ezen belül a pécsi török korról folyik majd az értekezés Horváth Viktor íróval és Varga Szabolcs történésszel. Moderál: dr. Végh Ferenc, ugyancsak történész.

Este 9-kor Kisharsány végébe, a Teleki kertbe érdemes kilátogatni, mert Rájátszás néven írók és költők zenélnek, zenészek és ritmusbetyárok írnak, szóval koncert lesz irodalomból és fordítva. Előadó írók, költők: Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kemény István, Szálinger Balázs. Előadó zenészek: Beck Zoltán, Egyedi Péter, Kardos-Horváth János, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián. Ráadásul az új albumukkal.

Augusztus 4-én 14 órakor a Vylyan Teraszon Darvasi László Taligás című regényéről Márjánovics Diána, Szolláth Dávid és Tóth Orsolya beszélgetnek, Bozsoki Petra moderál.

Villánykövesden a Pécsi Bölcsész Udvarban 14:30-tól Shakespeare irodalmi színeváltozásai lesz a kerekasztal témája, Andrew C. Rouse irodalmár (PTE), Maczelka Csaba irodalmár (PTE), Karsai György színháztörténész (SZFE) Moderátor: Dr. Sári B. László irodalmár (PTE).

Ugyanott 16:30-tól irodalmi workshopban lehet Shakespeare-t újraértelmezni irodalmári és magyartanári vezénylettel (dr. Kucserka Zsófia és Bosák Levente foglalkoznak a jelentkezőkkel).

Este héttől a Vylyan Teraszon a Grecsó-testvérek a Mellettünk című estjükön zenélnek, táncolnak, beszélnek, miközben bemutatják, milyen is egy Viharsarok szélén álló faluban felnőni.

Kisharsányban este fél kilenctől a templomkertben a napokban elhunyt Esterházy Péterre emlékezve lesz gyertyagyújtás, színházi darabból vetítés és hangoskönyv bejátszása, felolvasás, Grisnik Petra pedig elmondja a Hrabal könyvét.

Augusztus 5-én a Vylyan Terasz rákapcsol, 14 órától Kőrizs Imre A másik pikk bubi című verseskötetéről görföl Balázs beszélget, 15 órától Weöres Sándor és Károlyi Amy életét Tallián Mariann és Lázár Balázs mutatják be. 16 órától Forgách András Élő kötet nem marad című műve kapcsán Bérczes Tibor beszélget az íróval.

Nagyharsányban 18 órától a Faluközpontban slammerek találkoznak Weöres Sándor műveivel, abból kiindulva mondják el a világ dolgait.

Augusztus 6-án a Vylyan Teraszon 14 órától Röhrig Géza költővel, a Saul fia főszereplőjével Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget.

16 órától ugyanott a Kemény-család (Kemény István, Kemény Zsófia, Kemény Lili) irodalmi és egyéb életét feszegeti Kovács József, a csurgói református iskola tanára.

17:30-tól ugyanitt slam poetry sok kedves és ismert slammerrel.

Az irodalmi programok gyűjteményét ezen a linken lehet megtekinteni.

Reményteljes tárlatok

Augusztus 2-án nyit Ez már a szabadság címmel a börtönből frissen szabadultak fotókiállítása Kisharsányban a Kovács Udvarházban az istállóban, ennek kapcsán 11 órától börtönszleng és totó, no meg beszélgetés lesz.

Augusztus 3-án 10 órakor nyit Nagyharsányban Both Miklós udvarában Végh László Kárpátaljáról szóló fotókiállítása. Ugyanitt Both Miki is kiállít, meg filmet vetít ukrajnai útjáról.

Ugyanettől az időponttól látható a Vylyan Teraszon egy jazzről szóló fotókiállítás.

A Sauska Etno Udvarban Nyomot hagyunk címmel cipőkről és gazdáikról nyílik kiállítás, a Vylyan Teraszon a Quimby trombitása, Kárpáti Dódi is kiállít TAKTAK címmel.

Beremenden a múzeumban Határvonal címmel a színházi világról fotó-, míg Védtelenek címmel kerámiakiállítást lehet látni.

Palkonya szélén, a Mokos Pincészetnél a Színház és Filmművészeti Egyetem SZFE 150 programja kapcsán a főiskola/egyetem volt és jelenlegi hallgatóiról látható portrékiállítás.

Villánykövesden a pincesoron Pittman Zsófi falvédőit lehet megcsodálni, melyeken Zámbó Jimmytől Jézuson és Bíró Icán át Hamvas Béláig és Mulder ügynökig sokan megjelennek.

A további kiállítások programját ezen a linken lehet megtekinteni.

"A mozi, a mozi, a mozi, a mozi!"

Augusztus 2-án Kisharsányban a Kovács Udvarház szobáiban a Börtönrádió projekt együttműködésében 16 órától a norvég börtönökről lehet filmeket nézni.

Ugyanaznap este héttől Nagyharsányban a Narancsligetben a Bárka Színházban született 2008-as Cseh Tamás-filmet vetítik, melyben feltűnik a 2008-as, legelső Ördögkatlan megnyitója is.

Augusztus 3-án Nagyharsányban a Narancsligetben az idén 20 éves Bárka Színház (ami csak lenne, ha nem hagyták volna kart karba öltve lerohadni és becsődölni az illetékesek) első évadának (1997-1998) előadásaiból vetítenek részleteket. 13:30-tól pedig Csányi János híres Szentivánéji álom című darabját vetítik, amiben először tűnt fel Kapa és Pepe.

16 órától az Ilja próféta lesz látható, 18 órától pedig közkívánatra lehet válogatni a Bárka színházi felvételeiből. A közel 20 év alatt majd 90 előadás született, ebből 25-nek van meg a kópiája, a címeket és a vetítések sorrendjét a fesztivál alatt ezen a linken lehet megtalálni.

Nagyharsányban az iskolában az Uccu szervezésében sokszínűségről és roma esélyekről látható filmklub aug. 3. és 6. közt minden nap 15 órától.

Este kilenctől a beremendi Megbékélés kápolnánál a Saul fia című filmet vetítik. A vetítés teljesen ingyenes, karszalag sem kell a megtekintéséhez.

A további napokon a Bárka filmjeiből megy folyamatosan a vetítés a Narancsligetben, a pontos időpontokról és a vetített előadásokról itt lehet bővebben tájékozódni.

Beszélgetések fontos dolgokról

A Pécsi Bölcsész udvarban Villánykövesden augusztus 5-én 14:30-tól a 80-as évekbeli pécsi undergroundról esik szó Beöthy Balázs eseményrestaurátor (MTA BTK TTI), Doboviczki Attila médiakutató (PTE), Havasréti József kultúrakutató (PTE) és Wessely Anna szociológus (ELTE TáTK) részvételével. Moderátor: Szijártó Zsolt kommunikációkutató (PTE).

A Pécsi Bölcsész Udvarban Villánykövesden augusztus 6-án 14:30-tól idegenségről, idegenekről, belső és külső határokról, együttélésről beszélget Dr. Bigazzi Sára pszichológus (PTE), Dr. Gyurok János szociológus (PTE), Dr. Nagy Zoltán antropológus (PTE), Dr. Orsós Anna romológus (PTE). Moderátor: Dr. Madácsy József, szociális munkás, filozófus (PTE).

Veiszer Alinda is feltűnik, augusztus 3. és 6. közt minden nap 11 órától a nagyharsányi Narancsligetben beszélget. Beszélgetőtársai időrendi sorrendben a következők: Kovács Gerzson Péter; Zányi Tamás (a Saul fia című film hangmérnöke); Udvaros Dorottya; Both Miklós.

További izgalmas beszélgetős programokról pontos helyszínekkel és időpontokkal minden információt ezen a linken lehet megtalálni.