Safranek, mennyibe került ez a Zsolnay-kísérlet?

2016. július 25. 12:14 2016. júl. 25. 12:14

Vagy inkább Ledina-kaland. Sorjáznak a kérdések: jól jártak-e a „minibéres” (volt) Zsolnay-dolgozók, hová lett Szabó Iván, és egyébként is: mennyibe is kerül ez az egész, kedves Safranek?

Két hete érdeklődtünk a városházánál: ha már „a dolgozók véleménye szerint éhbéréért, óránként bruttó 639 és 742 forint között dolgoztatta a szír mágnás a patinás pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra rengeteg munkavállalóját”, akkor mit tett értük a város, mekkora bérfejlesztést kaptak, amikor tömegesen átigazoltak a Ledina Kerámiához?

A válasszal még adósaink, erre mondjuk a törvény lehetőséget ad, még ha korábban nem is volt szokásban. Most újabb két hét türelmet kértek, a törvény erre is lehetőséget ad.

Más kérdés, hogy közben az élet többszörösen elrohant a kérdéssor mellett. Elutasították a Zsolnay azonnali felszámolására tett vagyonfelügyelői kérelmet. Nagyjából azután, hogy Bachar Najari bejelentette: a cég tartozását ügyvédi letétbe helyezte.

Sajna egyelőre kérdésből van több, mint válaszból.

Például: hová tűnt Szabó Iván? Majd' egy hete azt hallani, mennie kellett a pécsi önkormányzattól, persze ez egyelőre nyilván nem több, mint gonosz pletyka. Hiszen sikeresen levezényelte a vízműfoglalást (mínusz 3 milliárd), a pécsi közlekedési cég elfoglalását (mínusz még nem tudni mennyi milliárd), igazán nem lenne szép a várostól, ha lapátra tennék. Persze még ezek után sem lepődnénk meg, ha netán mégis, de visszatérne tanácsadóként. Láttunk már ilyet.

Meg hogy mi lesz a dolgozókkal? Festenek-e kerámiát a pécsi főtéren, a városházán, ahová bejegyezni próbálják a céget? Kaptak-e busás emelést a minibérükre?

Meg aztán: mennyibe is került a pécsi adófizetőknek ez az egész? Az ügyvédi munkadíj, a cégalapítás? És még mennyibe fog?

És ki lesz az ügy végén Safranek?