300 millióból tennék rendbe a Zsolnay Negyed környékét

2016. július 27. 13:20 2016. júl. 27. 13:20

Mintegy háromszázmillió forintból életminőség-javító, szociális fejlesztések indulnak a pécsi belváros keleti részén és a Zsolnay Kulturális Negyed környékén. A programra egyszer már majdnem lett forrás, csak közbeszólt, hogy Lázár János nekiszaladt a magyar civil szférának 2014-ben.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere szerdán a baranyai megyeszékhely önkormányzata, valamint pécsi civil és szociális szervezetek Peer Gynt elnevezésű közös - a Norvég Alapból finanszírozott - projektjének nyitórendezvényén hangsúlyozta: a fejlesztésekkel régi adósságát törleszti a város.

A városrészben a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program során történt fejlesztések - köztük a Kodály Központ és a Tudásközpont megépítése, valamint a Zsolnay-negyed kialakítása - alapvetően infrastrukturális beruházások voltak - idézte fel Őri László, aki fontosnak nevezte, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a környéken élő hátrányos helyzetű, nehéz sorsú emberek életminőségének javítására.

A program során a Sándor utcában és az Ady Endre utcában új civil tereket hoznak létre leromlott állapotú épületek felújításával. Az így létrejövő (úgynevezett settlement típusú) nyitott közösség házakban egyebek mellett egészségmegőrzési, kulturális és szociális programokat tartanak, továbbá az informatikai és az idegennyelvi képességeket is fejlesztik majd.

A fejlesztés várhatóan közvetlenül hetven-nyolcvan családot, 250-300 embert ér el, közvetett célcsoportja azonban ennek többszöröse - olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

A Peer Gynt-projektben a pécsi Nevelők Háza Egyesület, a hajléktalanok gondozását végző Támasz Alapítvány, a tartósan munkanélküli és társadalmi kirekesztettségben élő emberek nyílt munkaerőpiaci reintegrációjával foglalkozó Fonavita Nonprofit Kft. és az oslói egyetem alkalmazott tudományok intézete vesz részt.

A projekthez a forrásra az igényt a civilek már 2013-ban benyújtották, csak sajnos miután Lázár János 2014-ben nekiment a magyar civileknek, miközben a Fidesz-kormány be akarta húzni a Norvég Alaptól érkező forrásokat a maguk döntési jogköre alá - akkor a norvégok minden kifizetést felfüggesztettek - írtuk 2014-es cikkünkben.