Villámcsapás miatti tüzek és a nagy csapadék okoztak gondot Baranyában

2016. július 28. 09:31 2016. júl. 28. 09:31

Nagy mennyiségű csapadék okozott gondot több helyen is a megyében, legtöbbször mélyen fekvő ingatlanokba, garázsokba folyt be a csapadékvíz, de villámcsapás miatt három tűzeset is történt Baranyában. Az egyik esetnél lakhatatlanná vált a tüzet fogott családi ház.

15:33

Az MTI baranyai fotóriportere, Sóki Tamás is nyakába vette a megyét. Képein jól látszik, a felhőszakadás következtében a Csele-patak és a Karasica is jócskán megduzzadt.

13:02

Eloltották a pécsi, Gyár utcai családi ház tetőzetén keletkezett tüzet a katasztrófavédelem munkatársai. A ház lakhatatlanná vált, a család rokonoknál helyezkedik el - olvasható a megyei tűzoltóság közleményében.

11:25

Kigyulladt egy kétszintes, körülbelül százötven négyzetméter alapterületű családi ház Pécsett, a Gyár utcában csütörtök reggel, a tüzet vélhetően villámcsapás okozta - olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összesítő közleményében.

A teljes terjedelmében égő ingatlan oltását nagy erőkkel kezdték meg a pécsi beavatkozók. Négy vízsugárral végezték az oltási munkálatokat, a tűz azonban így is hatalmas károkat okozott az épületben. A padlásfeljáró leszakadt, és a konyha födémszerkezete is beomlott. A még ép födémrészeket pedig folyamatosan áztatja a nagy mennyiségű eső, így a ház lakhatatlanná vált. Az ott élők rokonokhoz költöznek. Az elhúzódó munkálatok miatt, a tűzoltók reggeli váltása is a helyszínen történt meg. Az utómunkálatok még tartanak, a beavatkozók negyedik órája dolgoznak a helyszínen.

Villámcsapás miatt, szalmabálák gyulladtak meg a mároki bekötőút mellett. A tüzet a siklósi beavatkozók oltották el.

Vélhetően villámcsapás ért egy siklósi családi házat is ma reggel. A Zombori utcai épületből két embert kellett kimenekíteni, mert a nyolcvan négyzetméteres épület- és a hozzá kapcsolódó melléképület teljes tetőszerkezete lángokban állt. A siklósi beavatkozók egy propán-butángázpalackot is kihoztak az épületből, és négy vízsugárral fékezték meg a tüzet.

Pécsváradon egy Nagypall utcai ingatlan alagsorában nyolcvan centiméter magasan állt a víz. A véméndi beavatkozók szivattyúval távolították el a csapadékvizet.

Szebényben egy Hősök téri boltba folyt be a víz, mintegy húsz centiméter magasan gyűlt fel a csapadék.

Bodolyabéren egy Petőfi utcai családi házban végeztek vízszivattyúzást a komlói tűzoltók.

Szűr településen elárasztotta a Kossuth utcát a csapadékvíz, amelynek következtében egy kisteherautó árokba csúszott. A véméndi tűzoltók húzták ki a forgalmi akadályt is képező járművet.

Mohácson is vízátfolyás miatt akadt el egy személyautó a Liget utcában.

Harkányban egy Bajcsy-Zsilinszky utcai hotelbe folyt be az esővíz, Bólyban pedig egy Virág utcai mélygarázsban gyűlt fel negyven centiméter magasan a csapadékvíz.

Mohácson is egy Vörösmarty utcai hotelba is vízszivattyúzási feladatok miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit.

Harkányban pedig egy Táncsics Mihály utcai ingatlan alagsorába folyt be az esővíz.

Palotabozsokon a Petőfi Sándor utcában homokzsákokkal védenek egy családi házat, mert a közeli patak vízszintje rohamosan emelkedik. A víz még nem jelent közvetlen veszélyt, megelőző jelleggel végzik a munkálatokat a helyszínen.

Mohácson a Pécsi úti bevásárlóközpont egyik áruházánál nyolcvan centiméter magasan felgyűlt az esővíz. A város hivatásos tűzoltói megkezdték a szivattyúzást - olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összesítésében.

09:59

Két családi házba is belecsapott a villám július 28-án Baranyában a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közleményei szerint.

Pécsen a Gyár utcában álló épülethez nagy erőkkel érkeztek ki a megyeszékhely hivatásos tűzoltói, mivel a kétszintes, megközelítőleg 150 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete teljes terjedelmében ég. A tűzoltók négy vízsugárral kezdtek neki az oltásnak.

Siklóson is ugyancsak egy családi házba vágott bele a villám, a nyolcvan négyzetméteres ház tetőzete ott is lángra kapott. A siklósi hivatásos tűzoltók két lakót menekítettek ki az épületből. A tűz a ház melléképületének tetejére is átterjedt. Az egységek két vízsugárral kezdték oltani a lángokat és egy gázpalackot is kihoztak az épületből.

Baranyában július 28-án a reggeli órákban az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint felhőszakadás miatt a megye teljes területén citromsárga, azaz elsőfokú riasztás és egyúttal figyelmeztető előrejelzés is érvényben van.

Somogyban és Tolnában a vízátfolyások nehezítik meg az életet több helyen is.