Az LMP is aggódik az MSZP földügyi népszavazásainak aláírásai miatt

2016. július 28. 12:13 2016. júl. 28. 12:13

A Lehet Más a Politika (LMP) "őszinte döbbenettel és szomorúsággal fogadta" a hírt, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint nem lesz meg a földügyi népszavazáshoz szükséges aláírásszám, ugyanakkor a hibamennyiség aránya gyanakvásra ad okot és kérdéseket vet fel az ellenzéki párt szerint. Törvényjavaslatot nyújtanak be az állami vagyon védelme érdekében.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az NVI elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este bejelentette: nem lehet népszavazást kiírni az állami földek privatizációjáról, mert nem lesz meg a szükséges 200 ezer hiteles aláírás az MSZP kezdeményezéséhez.

Gáva Krisztián arról számolt be, hogy az ívek csaknem 96 százalékos feldolgozottsága mellett mintegy 173 ezer érvényes és 42 ezer érvénytelen aláírást találtak. Nagyjából még 10 ezer szignó ellenőrzése van hátra, de ha azok mind érvényesek is lennének, akkor sem jönne össze a törvényben megkövetelt 200 ezres szám.

Az LMP érthetetlennek és elfogadhatatlannak minősítette a helyzetet, és hangsúlyozta: "a földrablást így vagy úgy, de meg kell állítani".

Úgy fogalmaztak: "kiemelkedően magasnak mutatkozik a szabad rablásként megvalósított, minden eddigi kormány rablótevékenységén átívelő privatizációs folyamat társadalmi elutasítottsága".

"Miután a kormány elődeihez képest minden morális akadályt és erkölcsi határt átlépett", időszerűnek tűnik törvénybe iktatni az állami tulajdonban lévő termőföldek védelmének és értékesítésének tilalmát - írták.

Emlékeztettek arra, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már hetekkel ezelőtt felvetette "a kormányzati kapituláció lehetőségét": azt, hogy akár maga kezdeményezi a témában a jogalkotást, csak hogy ne bukjon el egy ilyen jelentőségű népszavazást.

Az ellenzéki párt szerint így vagy úgy, de meg kell védeni a "még megmaradt, szét nem lopott" állami tulajdonú termőföldvagyont.

Az LMP egy héten belül törvényjavaslatot nyújt be az állami vagyon védelme érdekében, amit a történtek után minden parlamenti pártnak erkölcsi kötelessége támogatni - olvasható a közleményben.