Baranyában is toboroz a Honvédség a közmunkások közt

2016. július 28. 18:30 2016. júl. 28. 18:30

Baranyában is toboroz a közmunkások között a Magyar Honvédség, a megyei kormányhivatal szerint 942 fő kapta kézhez az erről szóló levelet. A hivatal azonban a Pécsi STOP határozott kérésére sem csatolta ezt a dokumentumot, így jó okunk van feltételezni, hogy hasonló szellemben íródhatott, mint Győrben, ahol a megjelenés hiányát a közmunkából való ideiglenes kizárással fenyegette a kormányhivatal.

Július utolsó hetének elején derült ki, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a közmunkásokat toborzóra hívta a Magyar Honvédség. A megjelenés a levelek szerint kötelező volt, ha valaki ezt elmulasztotta, akkor azzal nézett szembe, hogy a vonatkozó törvény értelmében akár három hónapra is kizárhatják a közfoglalkoztatásból - írta a Kisalföld cikkében.

A Magyar Honvédség hamarjában közölte, hogy ez csak egy úgymond egy ismertető a szerződéses katonaság intézményéről, lehetőségeiről, a megjelenés pedig ezen az alkalmon nem volt kötelező.

A Kisalföld sem volt rest, gyorsan nyilvánosságra hozták a kétoldalas levelet, melyet a megyei kormányhivatal egyik járási hivatalából származott. Ott feketén-fehéren le volt írva, hogy a toborzón a megjelenés kötelező.

"Felhívom szíves figyelmét, hogy a fenti törvény 1.§ (4a) bekezdése c) pontja szerint "az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára az Fit. alapján felajánlott az álláskeresőkre vonatkozó rendelkezések szerint a megfelelő munkahelyet nem fogadja el."

(...) A fentiek alapján a toborzási tájékoztatón történő megjelenés kötelező, annak elmulasztása az álláskeresői nyilvántartásból történő 60 napos, illetve a közfoglalkoztatásból történő 3 hónapos kizárás jogkövetkezményét vonja maga után." - olvasható a levélben.

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste július 27-én a Baranya Megyei kormányhivatalt, mivel a Honvédség hétfői közleményében szerepelt, hogy ebben a megyében is folyik a toborzás.

A kormányhivatalnál arra kérdeztünk rá, hogy mikortól és mely járásokban folyt a toborzás, ez hány közmunkást is érintett a megyében, és hogy mi alapján választották ki a közfoglalkoztatottakat. Külön megkértük a kormányhivatalt, hogy csatolják válaszukhoz azt a levelet, amit a járási hivatalok küldtek ki a közmunkásoknak - természetesen a személyes és ügyintézési adatok kitakarásával. Azt is kértük a kormányhivataltól, hogy ha a levelet nem adják ki ilyen módon, akkor indokolják meg, hogy miért nem teszik.

Még aznap kaptunk egy gyors választ, hogy a kérdéseket továbbították a Belügyminisztériumnak meg a Miniszterelnökségnek.

Július 28-án aztán a következő választ kaptuk - beszkennelve, hogy kimásolni se lehessen - a kormányhivataltól.

Mivel a közmunkásoknak küldött levelet határozott kérésünk ellenére sem sikerült csatolniuk, ezért egyelőre ezt úgy tudjuk venni, hogy a győrihez hasonló módon szólíthatták fel a közfoglalkoztatottakat a toborzón való részvételre.

Szerda este a Kisalföld kérdésére a Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy "a Magyar Honvédség a csoportos tájékoztatókon munkahelyet nem ajánlott és nem ajánl fel az álláskeresők részére, az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalok részére pedig munkaerőigényt nem jelentett be.

A csoportos tájékoztatókon csupán a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, a szerződéses katonák kötelezettségeit és járandóságait ismertetik (amelyek meghaladják a közfoglalkoztatásban elérhető munkajövedelmet).

Néhány járási hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője a jogszabály téves értelmezéséből fakadóan, a Magyar Honvédség csoportos tájékoztatójáról helytelen felhívást küldött a közfoglalkoztatottak számára. A levélnek a közfoglalkoztatottakra nézve semmiféle jogkövetkezménye nincs.

A tájékoztatóról való távolmaradás nem jelenti sem az álláskeresői nyilvántartásból való törlést, sem pedig a közfoglalkoztatásból történő kizárást. A levélben szereplő, félreértésre okot adó, téves jogszabály-értelmezésért az érintett járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak vezetői elnézést kérnek."