Katasztrofálisan költöttek idén a fekete gólyák a megyében

2016. július 30. 08:00 2016. júl. 30. 08:00

Eléggé gyengén teljesítettek a fekete gólyák az idén Baranyában, már ami a fiókák számát illeti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportjának adatai szerint idén 18 fióka hagyta el a fészkeit, ami siralmas eredménynek számít.

Még a télen térképezte fel a megyei feketególya-fészkeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportja (MME Baranya): a számláláskor 3 új fészket találtak, de tavaszig kiderült, hogy 6 régi megsemmisült - olvasható a csoport hírlevelében.

Mint írják, az ismert fészkekben a tavalyi 21 párral szemben idén 17 pár gólya telepedett meg. Az egyik fészkelő pár nem rakott tojásokat, ezért csak 16 tényleges költést regisztráltak.

Sikeresen mindössze 6 pár költött. A gólyaszülők összesen 18 fiókát reptettek ki, ami rendkívül gyenge költési eredménynek számít.

A gólyák legfontosabb élőhelyén, a Duna menti ártéri erdőkben az összes költés meghiúsult. Ez részben időjárási okokra vezethető vissza, de szerepet játszhatott benne a folyó tartósan magas vízszintje is. Ez kedvezően hatott a holtágak vízutánpótlására, de éppen emiatt hiányoztak a sekély vizű láposok, tocsogók, melyek a gólyák legfontosabb táplálkozóhelyeit jelentik.

Ráadásul a felnőtt egyedek sem bizonyultak mindig jó szülőnek, az MME Baranya hírlevele szerint ugyanis több olyan fészket is találtak, melyeket a szülőmadarak úgy hagytak el, hogy a fióka ottmaradt.