Szerelmesek az őzek, nem árt vigyázni az utakon

2016. július 31. 08:56 2016. júl. 31. 08:56

Beindult az őzek párzási időszaka, mely július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor az őzek sokkal figyelmetlenebbek, és nappal is mozognak, így nem árt készülni, hogy az autó elé toppan egy-egy példány.

Elindult az őzek nászidőszaka, amely július második felétől augusztus közepéig tart.

Az Országos Magyar Vadászkamara honlapján olvasható közlemény szerint az üzekedési időszakban az állatok sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak.

A nász miatt nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is. Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul ahol egy őz felbukkan ebben az időszakban, ott gyaníthatóan egy másik is követni fogja.

Az Országos Magyar Vadászkamara közleménye szerint az ütközés elkerülésének a legjobb módja, ha eleve óvatosabban közlekednek az autósok, és az őzek felbukkanásakor fékezéssel, vagy vészfékezéssel élnek. A kamarai közlemény hangsúlyozza, kikerülni ne próbálják az állatot, mert azzal csak azt kockáztatják, hogy az út menti árokba hajtanak, vagy a szemből érkezők sávjába érkeznek, ami még nagyobb gondot okoz.

"A vadelütések is közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén feltétlenül hívni kell a rendőrséget, a helyszínelés adatai nagyban segíthetik a vitás kérdések eldöntését. Emellett a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is értesíteni kell (elérhetőségeit a rendőrség tudja).

Amennyiben egyik fél sem vétkes, a járműben okozott kárt csak teljes körű CASCO biztosítás téríti meg (az EU országainak többségében a vad és gépjármű ütközések biztosítási eseménynek minősülnek, és a biztosítást az autós köti).

Fontos megjegyezni, hogy egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet: egy őzbak vadászati értéke több mint egymillió forint is lehet" - olvasható a közleményben.