„Állami természetkárosításért” tett feljelentést Berkecz

2016. augusztus 5. 13:53 2016. aug. 5. 13:53

A jelek szerint a szükséges engedélyek nélkül vágtak ki közel egy tucat védett fát a szigetvári várban – mondja Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári politikusa. A pusztítást végül a városka jegyzője állította le.

Berkecz Balázs blogján ír minderről.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy a Nemzeti Várprogram kivitelezője csütörtökön vagy egy tucat fát kidöntött a szigetvári vár területén.

„Augusztus 4-én, csütörtökön mégis arra érkeztünk a szigetvári várba, hogy motoros fűrészekkel vágják a védett várkert lucfenyőit. Felháborodottan kértem a helyben dolgozó vállalkozótól, hogy mutassák meg a fakivágási engedélyeket, de ez nem történt meg, majd azonnal jeleztem a szabálytalan fakivágások elindultát Szigetvár polgármesterének és jegyzőjének. Varga Zoltán alpolgármester és Dr. Vass Péterné képviselő, a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselő-csoportjának vezetője velem együtt próbált intézkedni a fakivágás leállításáért, és több aggódó szigetvári is csatlakozott hozzánk, miután értesültek a sokkoló hírről” – írja Berkecz.

Mint kiderült : a szigetvári rendőrség munkatársai is megjelentek a helyszínen, akik kérték az állami Forster Központ és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. megrendelésére dolgozó kivitelezőktől, hogy mutassák be nekik a fakivágási engedélyeket, de nem tudták bemutatni, helyette azt ígérték, hogy elküldik a rendőrségnek e-mailben.

Időközben Szigetvár jegyzője arról határozatban tiltotta meg azonnali hatállyal a fák kivágását, és ennek hatására le is álltak a munkások a pusztítással, de így is nagyjából egy tucat fa esett áldozatul a pusztításnak.

A félig teli poharat is megemlítve: 15 fát és 40 db cserjét eddig sikerült megmentenie Berkeczéknek a kivágástól.

A politikus feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűncselekmény gyanúja miatt, amely a Btk. 243. § (1) bekezdése szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

[h="4"]Forster Központ: elfogadott terv alapján folyik a szigetvári vár tájrendezése[/h]

Elfogadott terv alapján folynak a szigetvári vár tájépítészeti rendezését célzó munkálatok - közölte a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ pénteken az MTI-vel.

Közleményükben felidézik, hogy a Zrínyi-emlékév alkalmából a vár ad helyszínt a Szigetvár ostromának 450. jubileumára emlékező rendezvénysorozatnak. Ehhez azonban a jelenlegi élet- és balesetveszélyes állapotok elhárítása, állagvédelmi munkálatok elvégzése, a vár parkjának egységes tájépítészeti rendezése szükséges.

Mint kiemelték, a Forster Központnak a vár tájépítészeti rendezésére készített tervét a Baranya Megyei Kormányhivatal elfogadta. Ennek keretében megújulnak a várterület sétányai, a padsorok, továbbá új padokat helyeznek ki és kialakítják a várterület világítását is.

Az írásos összefoglaló szerint a terv faápolási, "indokolt esetben kivágási munkákat" is meghatároz, amelyet az egyedek egészségi állapota tesz szükségessé. A terv tiszteletben tartotta az értékes lomblevelű fákat annak ellenére is, hogy a sűrű faállomány gyökérzete nem kedvez a kiemelt jelentőségű régészeti emlékeknek - áll a közleményben.

A kivágandó fák nagy része a hatvanas években telepített tájidegen lucfenyő, amelyek lucgubacstetű kártevővel fertőzöttek, ágaik erősen száradtak, balesetveszélyesek - jelezték.

A tervben két "csúcsszáradt nyírfa" és a várfalat károsító, magról nőtt fák kivágása szerepel még - hívta fel a figyelmet a Forster Központ közleménye, amely arra is kitért, hogy helyi jelentőségű védett területről lévén szó, a tervdokumentációt a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) felé is benyújtották. A DDNPI megállapította, hogy a beavatkozás nem érint országosan védett természeti értéket és honos fafajt - emelték ki.

A Dunántúli Napló pénteki számában a fakivágásokról azt írta, hogy "a helyiek egybehangzó álláspontja szerint a munka engedély nélkül zajlik, ezért civilek rendőrségi feljelentést tesznek".

A Forster Központ ugyanakkor azt írta: valótlanul jelent meg több sajtóorgánumban, hogy a tervekre vonatkozik a helyi tervtanácsi bemutatási kötelezettség, mivel a beavatkozások nem tartoznak az építési engedélyezési eljárásköteles tevékenységek körébe.

A közleményben arra is kitértek, hogy a megyei kormányhivatal korábban határozatban kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t a várfal elemeinek stabilizálására és az életveszély elhárítására. A jelenleg is zajló munkálatok elvégzésével a Forster Központ a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t bízta meg.