Eladta a Ledina Kerámiát a pécsi önkormányzat

2016. augusztus 12. 13:02 2016. aug. 12. 13:02

Igazak voltak azok a pécsi pletykák, miszerint a városvezetés a nagy dérrel-dúrral a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ellenében létrehozott Ledina Kerámia Kft-t el akarja adni. A pécsi önkormányzat az eladás tényét nem tagadta, mint ahogy azt sem, hogy a dolgozók még mindig nem kapták meg az esedékes bérüket. Ezt és egy 10 százalékos emelést már az új tulajdonos fogja kifizetni.

Eladta a Ledina Kerámia Kft-t a pécsi önkormányzat - a hír tegnap még csak pletyka szintjén mozgott a baranyai megyeszékhelyen, de augusztus 12-én az értesülést a bama.hu portálnak megerősítették a városházáról.

Augusztus 11-én egy sajtótájékoztatón a Hír TV információja alapján derült ki, hogy az eladás komoly lehet. A vevő cég budapesti székhelyű, de a tulajdonosi hálón felbukkan egy ciprusi vállalat is.

A bama.hu-nak a pécsi önkormányzat megerősítette az eladás tényét. A lap kérdésére - hogy miért is adták el a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú céget - a városháza azt felelte, "a város a Ledina Kerámia Kft.-t azért alapította, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra dolgozóinak munkahelyét és munkáját biztosítsa. Az új tulajdonossal ez a cél és ez a vállalás erősödik meg a gyakorlatban."

A portál másik kérdésére - hogy miért is nem kapták meg még az esedékes bérüket a Ledina Zsolnaytól átcsábított dolgozói - az önkormányzat a következőt tudta válaszolni.

A "Ledina dolgozóinak a bérét az új tulajdonos finanszírozza meg, ehhez pedig szükség van az új tulajdonossal való szerződéskötés lebonyolítására, ami jelenleg folyamatban van."

Azt az értesülést is megerősítette a lapnak a városvezetés, hogy 10 százalékos béremelést kapnak a dolgozók.

"Arra a kérdésre, hogy miképpen talált egymásra a pécsi önkormányzat, illetve a Ledina, valamint a céget megvásárló társaság, úgy feleltek, hogy Pécs városa számos külföldi és hazai befektetővel van kapcsolatban, ilyen kapcsolatok révén tett ajánlatot az új tulajdonos." - olvasható a cikkben.