Najari: gyárlopás és a Zsolnay-tradíció tönkretétele

2016. augusztus 25. 17:12 2016. aug. 25. 17:12

A Figyelőnek adott interjújában keményen ostorozza a pécsi városvezetést a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi tulajdonosa. Szerinte egyszerűen el akarták lopni a gyárat, visszaélnek a hatalommal, rá pedig csak addig volt szükség, amíg fel nem fut a pirogránitgyártás.

A Figyelő cikkét a Portfólió szemlézte.

Bachar Najari, a Zsolnay többségi tulajdonosa ebben egyebek mellett arról beszélt: az önkormányzati ellenkampány arra irányult, hogy csődbe kerüljön a porcelángyár.

Az interjúban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa csodának nevezte, hogy túlélték a pécsi önkormányzat által a cége ellen indított háborút. A felszámolást ugyanakkor leállították, mivel szerinte Magyarország mégiscsak jogállam, a bíróságok szakmai ítéleteket hoznak.

„Békés együttélés helyett a cél az én tönkretételemen túl a gyár, a Zsolnay-tradíció tönkretételével egészült ki. Minden trükköt felhasználnak, véleményem szerint visszaélnek a hatalommal” – fogalmazott Bachar Najari.

A lap kérdésére, hogy miért indított volna bárki gyárlopási akciót, a többségi szír tulajdonos úgy válaszolt, hogy „a cég jobb helyzete fájt az önkormányzatnak. Tudhatták talán, hogy később - a műemlék-felújításokhoz – lesznek jól fizető állami megrendelések pirogránit tetőcserépre. De addig az egy-két évig kellett valaki, aki elvállalja a működtetést, több százmillió forintot beletesz, és bele is bukik, hogy utána újra visszavegye az önkormányzat a Zsolnayt”.

Elmondta azt is: „akkora kárt, mint amit az elmúlt 3-4 hónapban okoztak a Zsolnaynak, az alapítás óta, még kommunizmusban, az államosításkor sem csináltak”. Meggyőződése, hogy egyebek mellett „elvittek dolgozókat, lejáratták a márkát, bizonytalanságot keltettek a partnerekben, a dubaji kereskedőpartner és a kanadai is leállította a szaküzlet-építési projektjét, a cég exportja gyakorlatilag megszűnt, a bankja megijedt”.

Najari elmondása szerint a támadások miatt rosszabb a gyár helyzete, mint amikor megvette.

"Ami a Zsolnayval történt, az nagyon rossz üzenet a befektetőknek. Sok magyarországi barátom mondta azután, ami velem történt, hogy Bachar, mi is félünk!" - emelte ki a tulajdonos.