Terhet csökkentene a szakszervezet

2016. augusztus 26. 11:04 2016. aug. 26. 11:04

Konzultációra hívja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Pécsi Tankerület igazgatóját, Páva Pétert. A cél a betöltetlen álláshelyek ügyének rendezése, így a pedagógusok egyre fokozódó terheinek csökkentése.

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője az ügy fontosságára tekintettel nyílt levélben fordult a tankerületi igazgatóhoz. Azt kérte, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében adjon időpontot a konzultációra, mert a pedagógus munkakörre jelenleg biztosított álláshelyek a Pécsi Tankerülethez tartozó intézmények többségében messze nem elegendőek arra, hogy megvalósuljon a hatályos kormányrendeletben foglalt előírás.

„A fenntartó már évek óta nem a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó határával, azaz a heti 22 óra tanítási, illetve foglalkozási órával számítva határozza meg a pedagógus-álláshelyeket, de az 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat szerinti létszámstop alkalmazása, pontosabban az, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárt elért kollégák álláshelyét olyan esetben sem pótolja vissza a fenntartó, amikor erre nyilvánvalóan szükség van a feladatellátáshoz, már eddig is sok problémát okozott” – írja Nagy levelében. Hozzátette: tetézi a bajt, hogy a beígért, majd nyáron rendeletbe foglalt, munkaidő-kedvezményre lehetőséget biztosító rendelkezések csak elvben könnyítenek az eddigi elviselhetetlen munkaterheken, amennyiben a fenntartó nem növeli az álláshelyek számát. „A rendelet ugyanis továbbra sem határozza meg, hogy mihez képest adható munkaközösség-vezetőknek és osztályfőnököknek a heti 2-2 óra munkaidő-kedvezmény, a tanulók nevelési-oktatási intézményen belüli önszerveződésének segítésével összefüggő feladatok végrehajtására a heti egy óra” – így a szakszervezeti vezető.

Kiderül a levélből az is: a jelenlegi szabályozás szerint a pedagógus által ellátandó órák száma - túlóra nélkül - akár heti 26 óra is lehet. Ha a fenntartó nem gondoskodik létszámbővítésről, az igazgató csak úgy tudja "papíron" kiadni az órakedvezményt, hogy megemeli a pedagógusok neveléssel, oktatással lekötött óráinak számát azok esetében, akik még eddig nem érték el ennek felső határát. Nemcsak azokat, akiknek órakedvezményt állapítanak meg, de az órakedvezményben nem részesülőket is hátrányosan érinti a többletálláshely biztosításának elmaradása, mivel, ha az intézményvezető az osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők, illetve a diákönkormányzatot segítők óraszámát emeli, majd a megnövelt óraszámot csökkenti a rendeletben biztosított heti 1 órával, előfordulhat, hogy nem tudja őket ingyen ellátandó helyettesítésre beosztani, amely egy évben heti 26 óra felett csak 30 napon van lehetőség. Ezzel viszont azt veszélyeztetik, hogy nem áll majd rendelkezésre megfelelő szakos helyettes, de megeshet - sőt már önmagában a létszámstop miatt van olyan intézmény, amelyben már látható -, hogy összességében elegendő ember sem lesz a feladatellátásra.

Nagy Erzsébet kiemelte: „a jelenlegi munkaidő-beosztással és a fenntartó által biztosított létszámokkal a rendeletmódosítás nem garantálja a pedagógusok munkaterhelésének csökkenését. Még átmeneti, közérzetjavító intézkedésnek is kevés, csak arra jó, hogy hangoztathassa a kormányzat, hogy a pedagógusok már megint kaptak valamit”.

Annak érdekében, hogy a feladatellátáshoz szükséges létszám mindenütt biztosított legyen, és a pedagógusok munkaterhei ez évben végre valamelyest csökkenjenek és ne növekedjenek tovább a PDSZ pécsi vezetője intézkedést és konzultációt kért a tankerületi igazgatótól. „Mivel most kell véglegesíteni a tantárgyfelosztást és az órarendeket, ezért különösen fontos a fenntartó gyors intézkedése. A kollégáink nagyon várják, hogy az álláshelyek ügyében történjen lépés” – emelte ki Nagy.