Kiemelt beruházás lett a börtönépítés Komlón

2016. szeptember 1. 13:00 2016. szept. 1. 13:00

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníttatta a kormány az új börtönök építését. A rendeletet augusztus utolsó napján hirdették ki, szeptember elsejétől érvényes. Az új börtönöknél - így Komlón is - emiatt többek közt településképi véleményezési eljárást sem kell lefolytatni.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a nyolc új börtön építésével összefüggő ügyeket. A kormányrendeletet az augusztus 31-ei Magyar Közlönyben adták ki, és szeptember elsejével lépett hatályba.

A nyolc új börtön - Békés, Csenger, Heves, Kemecse, Komád, Komló, Kunmadaras, Ózd - beruházásával összefüggő összes ügyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz delegálta, mely így első fokon eljáró hatósággá vált.

A kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítás miatt a kormányrendelet szerint a beruházásoknál nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt kikérni, településképi véleményezési eljárást, valamint településképi bejelentési bejelentési eljárásnak nincs helye.

Az építkezések műszaki ellenőrzését kizárólag a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. láthatja el a kormányhatározat szerint, és a már folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekre is ki kell terjeszteni.

Baranyában Komlón fog új börtön épülni, ahol a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága az 500 fős fogvatartotti létszámra 250 fős személyzettel számol.