Szakács: Komlón fenyegetőznek a Fidesz aktivistái

2016. szeptember 16. 12:21 2016. szept. 16. 12:21

Okafogyottá vált az MSZP szerint a Fidesz által kiírt kvótanépszavazás, mert már több európai uniós vezető is elállt az ötlettől. Erről és a kormánypárt Komlón fenyegetőző aktivistáiról beszélt Szakács László szocialista országgyűlési képviselő, Teleki László parlamenti képviselő pedig Farkas Flórián roma vezető bujdoklásáról értekezett.

Okafogyottá vált a Fidesz által erőltetett október másodikai népszavazás, ezért az MSZP mindenkit arra kér, hogy maradjon otthon - kezdte péntek délelőtti pécsi sajtótájékoztatóját Szakács László szocialista országgyűlési képviselő.

Szakács szerint azért kell kihagyni a népszavazást, mert gyűlöletre épít, és félelmet keltő volta mellett semmilyen jogi következménnyel nem jár a nemleges válasz, sőt, egyre több európai uniós vezető mondja azt, hogy nem is kell kvóta (szeptember 14-én Jean-Claude Juncker, az Európai bizottság elnöke beszélt arról, hogy nem lesz kötelező kvóta a menekültek elhelyezéséről az EU-ban).

Utóbbival a teljes jelentőségét elvesztette a Fidesz által erőltetett népszavazás, de a kormánypárt azért erőlteti ezt, hogy elfedjen több fontos ügyet: az egészségügy fokozatos szétrohadását, az oktatásügy megrekedését és a magas szintekre vezető korrupciót - magyarázta a képviselő.

Szakács László kiemelte, az utóbbi napokban több olyan jelzést is kapott a komlói választóktól, hogy a Fidesz aktivistái sértegetik azokat, akik nem akarnak a népszavazáson részt venni, de volt olyan eset is, ahol a nyugdíjának elvonását helyezték kilátásba az aktivisták egy idős embernek, ha az nem megy el október másodikán szavazni. A képviselő szerint ez tűrhetetlen, ezért felszólította a Fideszt, hogy hagyjon fel a fenyegetőzésekkel.

A képviselő hozzátette, a népszavazás a kampánnyal együtt 20 milliárd forintba kerülhet, és mivel egyre több jel mutatja, hogy semmi értelme, csak a 2018-as választásra fölkészülést segíti a súlyos hazai problémák elfedése mellett, ezért jó érzésű ember nem vesz részt ezen a voksoláson.

Teleki: Farkas Flórián nem képviseli a romákat

Teleki László szocialista országgyűlési képviselő Farkas Flórián ügyét vette elő. Mint elmondta, a roma közösség örül annak, hogy Farkast visszahívták a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságából, mivel a 60 ülésből mindösszesen körülbelül ötön vett részt. Teleki szerint azonban itt nem kellene megállni, vissza kellene venni a parlamenti mandátumát is, mivel az országgyűlés üléseire sem jár el Farkas Flórián. Sőt - tette hozzá -, legutóbb az ombudsmani beszámolón sem Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló, sem Farkas Flórián nem vett részt, pedig ilyen beszámolót évente egyszer tartanak csak.

Teleki üzen a hazai roma fiataloknak is: ne kövessék és ne vegyenek példát Farkas Flóriánról, a jövő nemzedékének ő nem példa, hanem rossz ómen, alkalmatlan a magyarországi romák képviseletére, épp ezért le kellene mondani, vagy le kellene mondatni. Farkas országgyűlési képviselői tiszteletdíján felül még milliós összegért nem jár el az ülésekre, miközben az az 1,6 milliárd forint, amivel nem tud elszámolni, a magyarországi romáktól hiányzik. Ezzel a pénzzel lehetne javítani a romák élethelyzetén, beiskolázásán, egészségügyi mutatóin, csak hát nincs meg a pénz, az unió csalás elleni hivatal is keresi, miközben Farkas eltűnt a nyilvánosság elől - zárta témáját Teleki László.