Negyedmilliárd forintból lehet kész jövő nyárra a Pécsi Horvát Színház

2016. szeptember 16. 17:38 2016. szept. 16. 17:38

Negyedmilliárd forintból fejezhetik be a Pécsi Horvát Színház még 2014-ben elkezdett felújítását - derült ki egy pécsi sajtótájékoztatón. Az állam 100, az önkormányzat 50 millió forintot ad hozzá a beruházásra szánt 560 milliós költségkeretből megmaradt 103 millió forinthoz. A Pécsi Horvát Színháznak 2017 júliusára kell elkészülnie a legújabb tervek szerint.

Százmillió forinttal támogatja meg az állam a Pécsi Horvát Színház befejezését, és az eredeti keretből megmaradt 100 millió forint mellé még a pécsi önkormányzat is ad 50 millió forintot - derült ki Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pécsi sajtótájékoztatóján.

Csizi Péter elmondta, 2017 júliusára kell elkészülnie a Pécsi Horvát Színháznak. A munkálatok 2014 áprilisában kezdődtek, de kiderült - fogalmazta meg a képviselő -, hogy az eredetileg a feladatra elkülönített 560 millió forint nem elegendő, mivel bebizonyosodott, hogy nehezebb lesz az építkezés, mint azt az eredeti tervek alapján gondolták.

Soltész államtitkár is a nehézségeket emlegette, szerinte az egykori pincerendszer okozta a problémákat. Az államtitkár kiemelte, a pécsi színház az egyetlen nem Horvátországban működő horvát színház, az állam 100 millió forinttal támogatja az építkezést az idei nemzetiségi keretből.

Csizi Péter hozzátette, Pécs városa 50 millió forintot fog az eredeti keretből megmaradt 100 millió forinthoz hozzátenni, mivel az előző közbeszerzésekből jól látszik, hogy ennyiből lehet a teátrum épületének felújítását befejezni.

A Pécsi STOP kérdésére - ha az 560 milliós keretből majd' 460 millió forintot költöttek eddig a beruházásra, és az 52 százalékos készültségi fokon áll, elegendő lesz-e ez az összeg - az országgyűlési képviselő leszögezte: a színháznak jövő júliusára kész kell lennie.

Mint ismert, a teátrum megújítását 2014 április elején kezdték el, az eredeti terv szerint arra az őszre már készen kellett volna lennie, ám a helyi kivitelező (az S és P 2004 Kft.) sorozatosan csúszott a határidőkkel. A vállalkozót 2015 januárjában az önkormányzat menesztette, ám a munkálatoknak ezzel vége szakadt, a horvát színház több mint másfél éve áll félkészen. A befejezésre Pécsnek lett volna alkalma, mikor a Zsolnay Negyed állami támogatását megemelték, és emiatt fölszabadult 490 millió forint, ám ezt az önkormányzat a déli kulturális nyitásra szánta.

Csizi Péter és Soltész Miklós nyilatkozatainak némileg ellentmond Páva zsolt pécsi polgármester azon mondata, melyet a Pécsi Nemzeti Színház idei évadának megnyitója után közölt a Pécsi STOP munkatársával. A városvezető ugyanis úgy fogalmazott a Horvát Színház kapcsán, hogy "az alkalmatlan pécsi kivitelező miatt lett ekkora a csúszás" - írtuk korábbi cikkünkben.