Rendőrség: robbantás történt a Teréz körúton, a rendőrök voltak a célpont

2016. szeptember 25. 18:57 2016. szept. 25. 18:57

Robbantás történt szeptember 24-én éjjel Budapesten a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak - jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány budapesti sajtótájékoztatóján. A rendőrség egy 170 centiméter magas férfit keres, 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

Robbantás történt szombat éjjel a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak - jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az altábornagy szerint házi készítésű repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet robbant föl szombat éjjel - olvasható az MTI gyorshírében.

Az Index tudósítása szerint az országos rendőrfőkapitány 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. A rendőrség "egy 20-25 év körüli, 170 cm magas férfit gyanúsít a robbantással, aki világos színű horgászkalapot viselt", azonban a hollétét firtató kérdésre - hogy belföldön tartózkodik-e, vagy már külföldre menekült - a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt a főkapitány.

Az MTI gyorshírében kissé bővebben fejtették ki, hogy is nézett ki a vélelmezett elkövető: "170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi".

A nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség vezeti, mivel rendőröket ért a támadás, de a hatóság együttműködik a polgári titkosszolgálatokkal és a Terrorelhárítási Központtal is. Jelenleg 145 kamera felvételeit elemzik.

Az Index tudósítása szerint a repülőtéren és a vonatokon is, vagyis mindenhol ellenőrizni fog a rendőrség, robbanóanyag után kutatva. A robbantásos merényletekről szóló bejelentések közvetlenül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájához futnak be.

A robbanásban két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyes, a másikuk súlyos sérülést szenvedett. Állapotuk stabil, ezt a rendőrség nem sokkal a sajtótájékoztató megkezdése előtt jelentette honlapján.

Szakértő: nem gáz okozta a Teréz körúti robbanást, hanem robbanóanyag

Szükség esetén tanúvédelmet biztosítanak

A szombati budapesti, Teréz körúti robbantás nyomravezetőjének személyét a rendőrség bizalmasan kezeli, az eljáró hatóság szükség esetén megvédi a tanút - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján vasárnap este.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány korábban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nettó 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

A honlapon megjelent közlemény szerint az összeg annak fizethető ki, aki egyebek mellett az elkövető személyéről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik.

A 20-25 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselő elkövető ellen több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt folytatnak eljárást. (MTI)

Nincs szüksége vérre a sérült rendőröknek

A rendőrség cáfolja azt a közösségi médiában terjedő hírt, amely szerint a szombati budapesti, Teréz körúti robbantásban megsérült egyik rendőrnek vérre lenne szüksége - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata vasárnap az MTI-vel.

A közleményben azt írták, sérüléseikhez képest mindkét rendőr egészségi állapota kielégítő, stabil. (MTI)

Papp Károly: "a rendőreimet ki akarták végezni"

A főkapitány budapesti sajtótájékoztatóján üzent az elkövetőnek, aki ellen szombat éjjel hajtóvadászatot indítottak, és - mint mondta - meg fogják találni és meg fogják tudni a motivációját.

Repeszképző anyagokkal kombinált, házi készítésű robbanószer robbant fel szombat éjszaka, az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 éves férfi, aki világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt - ismertette. Papp Károly bejelentette azt is, hogy 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Papp Károly ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak. A kamerafelvételek értékelését megkezdte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

A főkapitány bejelentette azt is, hogy az éjszaka folyamán a szakmai protokollnak megfelelően elrendelte a robbanóanyagra, robbanószerre vonatkozóan a szigorított ellenőrzést a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a közúti határátkelőhelyeken és elrendelte valamennyi nemzetközi személyszállító vonat rendőri ellenőrzését és kísérését.

Vasárnap reggeltől az NNI-nél zöld számot működtetnek, a rendőrségi ügyeletekre a robbantásos merénylettel összefüggésben érkező bejelentéseket egyenesen az NNI-hez kapcsolják át. Eddig 14 bejelentés érkezett - ismertette.

Beszámolt arról is, hogy a sérültek a szükséges műtéteken túl vannak, a rendőrnő életveszélyes, a rendőr súlyos sérülést szenvedett, általános állapotuk kielégítő, stabil, a rendőrnő továbbra is altatásban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője jelezte, a sérültek felépüléséhez a rendőrség minden támogatást megad, családtagjaikat az éjszaka értesítették.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője a sajtótájékoztatón közölte: éjszaka tájékoztatta arról az országos rendőrfőkapitány, hogy szolgálatukat teljesítő, hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére követtek el bűncselekményt, ami megalapozza, hogy a KNYF vegye át az ügyet.

A főügyész elmondása szerint több ügyészt is a helyszínre küldött, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal és segítsék a felderítést. Mint mondta, minden feltétel biztosított ahhoz, hogy amikor hétfőn átveszik a nyomozást, az eljárás "törés nélkül haladjon tovább".

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre elmondta: a rendőrök járőröztek, ebben a körzetben teljesítettek szolgálatot, azaz nem hívásra mentek és nem intézkedés közben voltak.

Arra a felvetésre, utal-e bármi arra, hogy a járőrpáros egyik tagja lett volna a bűncselekmény célpontja, azt válaszolta, hogy a járőrpáros volt a célpont.

A főkapitány egy kérdésre válaszolva elmondta: a sérült rendőrnő a Budapesti Rendőr-főkapitányság toborzó tevékenységében vett részt és vesz részt a jövőben is. Arra a kérdésre, hogy terrortámadás történhetett-e, azt mondta: a rendőrség hét verziót állított fel a bűncselekmény lehetséges indítékára, ezeket most vizsgálják.

Papp Károly válasza szerint a bűncselekmény környéke addig lesz lezárva, amíg a szemlebizottság vezetője azt nem jelenti a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjének, hogy a szemlét befejezték. Ebbe - mint mondta - nem kíván országos rendőrfőkapitányként beleszólni.

Az elkövető hollétét firtató kérdésre pedig annyit mondott, a nyomozás érdekében erre nem kíván válaszolni.

A sajtótájékoztató elején lejátszották azt a négy hangfájlt, amelyen a járőrpáros férfi tagja segítséget kért a robbanás után. A járőr először arról beszélt, robbanás történt a Teréz körúton, majd segítséget kért, elmondta, hogy egy rendőr eszméletlen, végül mentőt kért megsérült kolléganőjének. (MTI)