Több régiós intézmény sem nyert a tanodapályázaton

2016. szeptember 27. 16:21 2016. szept. 27. 16:21

Fél éve várták már a tanodák, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma végre kihirdesse a működésükhöz szükséges pályázat eredményét, a valóság elég durván köszönt be. Az országból 1077 pályázat érkezett, abból csak 177-et támogatott a kormányzat a sajtóhírek szerint.

Fél évet csúszott az állam az eredményhirdetéssel

Tavaly december végével kellett beadniuk az új tanodapályázatra a szakmai anyagaikat és a jelentkezést az intézményeknek, ám a pályázat elbírálására kitűzött 60 (legvégső esetben: 90) nap helyett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fél évet késett az eredményhirdetéssel.

A tanodák közül többek már így is csökkentett üzemmódban működtek idén (közel 200 intézmény), ugyanis az EMMI a kétéves működési ciklusra szóló pályázatokat mindig az előző ciklus zárásakor írta ki. Így legalább egy tanév pályázati pénz nélkül telt el, amiket leginkább a csak ilyen forrásra számító intézmények sínylettek meg, de a több lábon álló intézményeknek sem volt könnyű - olvasható korábbi cikkünkben.

A tanodák zömmel halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal (létszámuk több tízezerre tehető szakemberek szerint) foglalkoznak leszakadó kistérségekben, a felzárkóztatást iskolaidő után végzik legtöbbször. Ennél a munkánál fontos a hosszabb távú működés, az eredmények is így válnak láthatóvá - épp ezért baj a két pályázati ciklus közti kényszerszünet, mert így a fejlesztő pedagógusok, önkéntesek, valamint a szülők és a gyerekek közti kapcsolatok is lazulhatnak. (A tanodák több helyen a felnőttekkel is foglalkoznak: jogsegélyszolgálatot tartanak fenn, munkahelykereséssel segítenek, stb.) A költségvetési forrást általában terembérletre, eszközvásárlásra, kirándulásokra, más egyéb programok megszervezésére, valamint a fejlesztő pedagógusok költségtérítésére szokták fordítani.

Azt sem tudják, miért nem nyertek

A 168 óra értesülései szerint az országban 1077 tanoda pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 5,3 milliárd forintos keretösszegére. Az ezren túli létszámból azonban a lap információi szerint csak 171 intézmény kapott támogatást, ez tanodánként 25-30 millió forint támogatást jelent 2018 szeptemberéig. A többi jelentkező pályázatát elutasították.

Azt ugyanakkor még nem tudni, mely pályázó nyert, mert ezt még nem hirdette ki nyilvánosan a kormány. Mint ahogy a jelentkezést és a költségvetési pénzt elbukó tanodák sem tudják, hogy pontosan miért is nem sikerült a pályázatuk, mivel az erre szolgáló elektronikus felület nem működik megfelelően. Fellebbezni ugyanakkor 10 napjuk van, úgy, hogy az elutasítás pontos okait nem tudják.

Dél-Dunántúl: nem nagyon jutott ide a támogatásból

A lap szerint Baranyában három intézményt - a gilvánfait, az alsószentmártonit és a magyarmecskeit - érintette a negatív döntés. Pécsen ugyanakkor az Élmény Tár Tanodáról is tudni lehet, hogy nem nyertek a pályázaton, ahogy ez Facebook-bejegyzésükben is olvasható.

Az Élmény Tár önkéntesei és segítői nemrég jótékonysági futáson vettek részt, és a megtett kilométereket szeretnék elárverezni, a befolyt pénzből pedig a terembérletre költenének. De lesz maratoni mesélés is novemberben a tervek szerint.

Somogyban a sonline.hu cikke szerint 13 tanoda adott be pályázatot. A Kaposvárról, Baglaspusztáról, Csurgóról, Zselickisfaludról, Kiskorpádról, Barcsról, Homokszentgyörgyről, Szabadiról, Somogyszobról, Segesdről érkezett pályamunkákat azonban a minisztérium nem díjazta támogatásokkal.