Nyolc hónapos terhesen rángatták el a kaposvári kismamát határvadász-tájékoztatóra

2016. szeptember 28. 09:37 2016. szept. 28. 09:37

Marcaliba kellett utaznia egy kaposvári kismamának határvadász-tájékoztatóra, ellenkező esetben kizárhatták volna a közfoglalkoztatásból.

Az esetről a Sonline számolt be. A portál cikke szerint a nő pénteken kapott egy hivatalos levelet, miszerint határvadász-tájékoztatóra kell mennie Marcaliba.

A nyolc hónapos terhes kismama állapota miatt nem akart durván 100 kilométert buszozni, ezért felhívta az illetékes munkaügyi központot, hogy el is magyarázza a helyzetét, melyet orvosi igazolással is alátámaszt, ha kell.

A központ azonban azt mondta, hogy mindenképpen mennie kell a fejtágításra a kulturális közmunkásként dolgozó nőnek. Ha nem jelenik meg, akkor kizárhatják a közmunkából, mivel a törvény szerint a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani.

Mindezek miatt a nő hétfőn elment Marcaliba, ahová szülei vitték el autóval. Mikor a tájékoztatót tartó három rendőr meglátta, egyből mondták neki, hogy írja alá a papírt, hogy itt volt, aztán menjen haza. A fölösleges út költségét nem térítették meg a kismamának.

Szeptember elsejétől szól a verbunkos

A határvadász századokba szeptember 1-jétől toborozzák a fiatalokat a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak, a pályaorientációs iskoláknak a bevonásával - olvasható a porták cikkében.

Főként a közép- és felsőfokú végzettségű közfoglalkoztatottak keresik meg a járási kormányhivatalokon keresztül. Akiket felvesznek, azok egy kéthónapos alapképzés után vizsgát tesznek, a vizsga után hivatalos állományba kerülnek egy éves próbaidőre, őrmesterré nevezik ki őket.

A folytatásban egy négyhónapos képzés elvégzése után őr és járőr szakképesítést szereznek, az alapképzés megkezdésétől számítva fél év után helyezik őket beosztásba a határvadász századoknál.

Nyáron a Kisalföld hozott nyilvánosságra egy levelet, ami szerint kötelező megjelenni a toborzáson a közfoglalkoztatottaknak:

Felhívom szíves figyelmét, hogy a fenti törvény 1.§ (4a) bekezdése c) pontja szerint "az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára az Fit. alapján felajánlott az álláskeresőkre vonatkozó rendelkezések szerint a megfelelő munkahelyet nem fogadja el."

(...) A fentiek alapján a toborzási tájékoztatón történő megjelenés kötelező, annak elmulasztása az álláskeresői nyilvántartásból történő 60 napos, illetve a közfoglalkoztatásból történő 3 hónapos kizárás jogkövetkezményét vonja maga után."

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste július 27-én a Baranya Megyei kormányhivatalt, mivel a Honvédség közleményében szerepelt, hogy ebben a megyében is folyik a toborzás.

A megyei kormányhivatal szerint 942 fő kapta kézhez az erről szóló levelet, de sajnos azt kérésünk ellenére nem küldték el nekünk.

Frissítés: reagált a Somogy Megyei Kormányhivatal

A Sonline cikkére közleményben reagált a kormányhivatal, szerintük nem volt semmiféle kényszer és keserű szájíz.