A kormányhivatal szerint önként ment határvadász fejtágításra a 8 hónapos terhes kismama

2016. szeptember 29. 11:26 2016. szept. 29. 11:26

Szerintük az újságíró kiforgatta a szavait.

Amint arról szerdán a Sonline.hu nyomán beszámoltunk, határvadász-tájékoztatóra kellett mennie egy nyolc hónapos terhes kismamának Kaposvárról Marcaliba.

A cikk szerint a nő jelezte a kormányhivatalnak, hogy terhes, és ha kell, igazolást is mutat, de azt mondták neki, hogy ha nem jelenik meg, akkor kizárhatják a közmunkából, mivel a törvény szerint a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani.

A nő így elment a tájékoztatóra, mikor pedig ott meglátták az okosítást tartó rendőrök, kapásból mondták neki, hogy írja alá a papírt, hogy itt volt, és már mehet is haza, az útiköltséget viszont nem térítették meg.

Az országos médián is végighullámzó cikkre a Somogy Megyei Kormányhivatal közleményben reagált, melyet a Sonline.hu-nak juttatott el.

Eszerint felvették a kapcsolatot a szóban forgó kismamával, aki állításuk szerint elmondta, hogy "önkéntesen szándékozott részt venni a tájékoztatón a hatóság munkáját ezzel is segítve".

Hozzátették, a nő "úgy érzi, hogy a sajtóban megjelent, a hivatal munkájára rossz fényt vető hírek megalapozatlanok, telefonon adott nyilatkozatát az újságíró kiforgatta és nem a valós tényeket közölte. A hölgy megerősítette, hogy a hivatallal való kapcsolata jó volt, sérelem nem érte és sajnálja, hogy félreértelmezték a szavait.”

A Sonline újságírója egy kommentárral egészítette ki a hivatal bő lére eresztett reakcióját. Ebből idézünk:

"Hogy melyik verzió életszerűbb – gondolva csak a közmunkások honvédségi tájékoztatókkal kapcsolatos nyári eseteire –, annak eldöntését az olvasóra bízzuk. A hölgyet pedig megértjük és sajnáljuk."

Mindezek margójára csak bemásoljuk azt, ami már a tegnapi, illetve egy nyári cikkünkben is olvasható volt.

Nyáron a Kisalföld hozott nyilvánosságra egy levelet, ami szerint kötelező megjelenni a toborzáson a közfoglalkoztatottaknak:

"Felhívom szíves figyelmét, hogy a fenti törvény 1.§ (4a) bekezdése c) pontja szerint "az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára az Fit. alapján felajánlott az álláskeresőkre vonatkozó rendelkezések szerint a megfelelő munkahelyet nem fogadja el."

(...) A fentiek alapján a toborzási tájékoztatón történő megjelenés kötelező, annak elmulasztása az álláskeresői nyilvántartásból történő 60 napos, illetve a közfoglalkoztatásból történő 3 hónapos kizárás jogkövetkezményét vonja maga után."