Népszavazás: bojkottál az Együtt

2016. szeptember 29. 14:28 2016. szept. 29. 14:28

A bojkott mellett áll az Együtt, de megértik azokat is, akik belső, vagy külső késztetésből elmennek szavazni október másodikán. Szigetvári Viktor pártelnök szerint a bojkottal már napközben is látni lehet, mennyire hagyja hidegen a választókat a Fidesz hamis népszavazása.

- Orbán nem mer kampányolni a népszavazás mellett, az utóbbi hetekben semmilyen lakossági fórumon, vagy az utcán nem tűnt föl, helyette élő mikrofonállványoknak ad interjút a stúdiók és rádiók akolmelegében – kezdte pécsi sajtótájékoztatóját Szigetvári Viktor, az Együtt – A Korszakváltók Pártjának elnöke.

A politikus elmondta, ahhoz képest, hogy több dolog miatt – vasárnapi zárva tartás, egészségügy helyzete, stb. – lehetett volna tényleges és valódi népszavazásokat kiírni, a Fidesz a menekültválság örvén akarja saját népszerűségét növelni. Az október másodikai népszavazás ugyanakkor kudarc lesz Szigetvári szerint, mert a választók el fogják utasítani, hogy a kormánypárt hülyének nézze őket.

Hozzátette, az Együtt a Bokros Lajos vezette MoMA és a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártokkal összefogva kampányolt a társadalom hülyítése ellen, kampányukra 15 millió forintot fordítottak.

Berkecz Balázs, az Együtt elnökségének szigetvári tagja elmondta, sokaknak van elege a népszavazást megelőző Fidesz-kampányból, mert szerintük ezzel akarja leplezni a korrupciót, a lopásokat, az ország jelenlegi helyzetét a kormány.

Azt is felháborítónak tartotta a szigetvári politikus, hogy Orbán Viktor miniszterelnökön kívül jelenleg semelyik fideszes országgyűlési képviselő, vagy kormánytag sem tudja, hogy mi lesz a kvótareferendum után, mire fogják felhasználni az eredményeket. „Egyedül Orbán fejében létezik a forgatókönyv” – magyarázta Berkecz.

A Pécsi STOP kérdésére – hogy melyik jobb: bojkottálni a népszavazást, vagy érvénytelenül szavazni – Szigetvári Viktor úgy fogalmazott, ők a bojkott mellett állnak, mert azzal már napközben is látni lehet, hogy mennyire hagyja hidegen a kormány gyűlöletkeltése a választópolgárokat.

Az érvénytelen szavazatokról viszont csak az urnazárás után derül ki, hogy érvénytelen, ám napközben azok a részvételi arányba beleszámítódnak.

Hozzátette, ők megértik azokat, akik valamilyen külső kényszerítés, vagy belső kényszer miatt elmennek a népszavazásra, de úgy tudja, hogy sokak – például az állásuk elvesztésével fenyegetett közmunkások – fognak érvénytelen szavazatot leadni tiltakozásképp.