Elindult a Magasház Konzultáció - de minek?

2016. október 13. 08:38 2016. okt. 13. 08:38

Tudta? Elindult Pécsen a Magasház Konzultáció, a városháza és a Fidesz helyi képviselője arra lenne kíváncsi, hogy mit szeretne a lakosság a volt 25 emeletes helyén látni. A bökkenő csak annyi, hogy erről már született áprilisban egy közgyűlési határozat. Újabb fölösleges "népszavazás" az érvénytelen kvótareferendum után?

Érkeznek a postaládákba az újabb levelek a pécsi önkormányzattól, ezúttal azonban nem menekülthordákkal fenyegetik a lakosságát, hanem a véleményére kíváncsiak.

A boríték fejlécén a "Magasház Konzultáció" szerepel, belül pedig egy kérdőívet és egy Páva Zsoltnak címzett válaszborítékot lehet találni.

A kérdőív elején az olvasható, hogy régi adósságát törlesztette Páva és a lapot aláíró Fazekas Orsolya fideszes önkormányzati képviselő, mert lebontották a Magasházat.

A kérdéssor négy részből áll. Elsőként arra kíváncsi az önkormányzat, hogy mi legyen az út sorsa. Maradjon úgy, ahogy most van (vagyis hogy az elkerülő nyomvonalán lehessen közlekedni), vagy állítsák vissza a régi állapotot?

Gyors válasz: ha marad az elkerülő nyomvonala, azt ki kell szélesíteni megfelelő módon, és vissza kell állítani a megszüntetett gyalogátkelőhelyet.

A következő kérdés arról szól, hogy mi legyen a Magasház helyén. Park, játszótér, bevásárlóközpont, szabadtéri fitneszeszközök, gördeszka park, kutyafuttató szerepel a lehetőségek közt.

A harmadik kérdés a Magasházról szóló emlékmű szükségességét firtatja: kell-e, vagy sem? Az utolsó kérdésre nincs meghatározott válasz, itt csak arra kíváncsi az önkormányzat, hogy milyen közösségépítő programon venne részt a kitöltő a "volt Magasház környékén".

Van itt azonban egy apró bökkenő: a Magasház helyén létrehozandó dolgokról már áprilisban született egy közgyűlési határozat.

Az erről szóló - és a közgyűlés által elfogadott - előterjesztésben az alábbiak olvashatóak:

"A projekt keretében az alábbi műszaki tartalom megvalósítása indokolt:

  • Park kialakítása, amely csatlakozik a Szigeti út – Hungária utca – Megyei tér zöldfelületeihez, kiemelve, hogy a „fogtechnika” épülete előtti rész faállománya alapvetően megtartandó. A park tervezett, becsült területe 2000 nm.
  • Játszótér kialakítása, amely a tér belső részeivel, a Mezőszél utcával illetve a térfalat alkotó Szliven Étterem tömbjéhez illeszkedve kerül elhelyezésre. A játszótér tervezett becsült területe 700 nm.
  • „Magasház emlékmű” elhelyezése, amely mint a helyi örökség részeként hirdeti, hogy ezen a területen állt Magyarország legmagasabb lakóépülete.
  • A teljes közterület közlekedési, burkolati rendezése."
  • És még ez is olvasható ebben az előterjesztésben:

    "A fejlesztés megvalósítására a TOP 6.3.2-15-ös számú „Zöld Város” pályázati felhívás keretében nyílik mód, amely pályázatban fenti tevékenységek elvégzése mellett mindenképpen szükséges gazdaságfejlesztési tevékenység megvalósítása is. Korábbi tapasztalatok alapján egy ilyen jellegű teresedés, zöldfelület és funkció esetében egy kisléptékű fagyizó-cukrászda pavilon épülete mind funkcionális, mind pedig pénzügyi fenntarthatósági szempontból indokolható, így javaslom, hogy a területen kerüljön elhelyezésre és megvalósításra egy olyan épület, amely az Önkormányzat tulajdonában épül meg és bérleti alapon járul hozzá a gazdaságfejlesztési funkció megvalósulásához. (A Szilárd Leó Parkban az uránvárosi játszótér esetében már bizonyítottan működik a konstrukció, melynek keretében az önkormányzat közterületet-parkot-játszóteret fejleszt, megépíti a felépítményt és azt bérleti formában hasznosítja.) A park pavilon tervezett becsült nagysága 100 nm, a terasz tervezett becsült nagysága 100 nm."

    Mint ahogy az is szerepel a dokumentumban, hogy a park és a rajta lévő létesítmények kialakítása mindennel együtt bruttó 134 millió forintba kerülne a tervek szerint.

    Az április végi közgyűlésen a képviselők is aktívkodtak, egyikük jelezte, hogy a Szigeti útra tervez a város egy új bicikliutat, így annak nyomvonalát jó lesz észben tartani a fejlesztéseknél. Azt is fölvetette, hogy mivel a Magasházat úgyis a -1. szintig kell visszabontani, oda akár egy mélygarázs is kerülhetne.

    Vagyis a pécsi önkormányzat úgy kérdezi meg a lakosságot a Magasház területével kapcsolatban, hogy arról döntő vonalakban már szavazott.