Visszaállítaná a korkedvezményes rendvédelmi nyugdíjakat az LMP

2016. október 15. 13:37 2016. okt. 15. 13:37

Az LMP rendészeti szakszóvivője a rendvédelmi dolgozók szélesebb körű ellátását és korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszerének visszaállítását kéri a kormánytól.

Gerstmár Ferenc szombati, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kabinet a rendvédelmi életpályamodellben béremelést, általános biztosítási konstrukciót és lakhatási támogatási rendszert ígért. A béremelés tavaly elindult, a másik két ígéretét azonban a kabinet a múlt év végén hatályon kívül helyezte - tette hozzá.

A kormány is érezheti a probléma komolyságát, mert a héten a parlament elé került a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya szolgálati jogviszonyának módosítását is magába foglaló javaslat, de azt az LMP csak akkor tudná támogatni, ha az indítványozottnál szélesebb körű és nagyobb mértékű ellátást biztosítana - jelentette ki.

Az LMP továbbra is fenntartja javaslatát, hogy vissza kell állítani a rendvédelmi dolgozók jól szabályozott, a visszaélések lehetőségét kizáró korkedvezményes szolgálati nyugdíját - közölte.

Gerstmár Ferenc általános tapasztalatnak nevezte, hogy a rendvédelmi szolgálat gyakran eredményez olyan egészségkárosodást, amely a szolgálati jogviszony elvesztésével járhat. A mostani törvényjavaslat az egészségkárosodási járadék bevezetése mellett elsősorban az egészségkárosodási keresetkiegészítésben és a továbbfoglalkoztatásban gondolkodik - emlékeztetett. Az LMP szerint viszont a képzettségnek, végzettségnek megfelelő beosztás, illetve munkakör lehetne a továbbfoglalkoztatás vezérfonala. A nem megfelelő beosztás visszautasítása nem érintené az ellátására való jogosultságot, míg a megfelelő beosztás visszautasítása is legfeljebb csak az ellátás ötven százalékának elvesztését jelentené - ismertette.

Az LMP módosító indítványai között van olyan is, amelyik a továbbfoglalkoztatás alóli mentesítés szabályainak enyhítését javasolja - közölte. Emellett rendezni kellene azoknak a helyzetét is akik 2012, a szolgálati nyugdíj megszűnte óta veszítették el az állásukat egészségkárosodás miatt - hangsúlyozta, ezért egy módosító indítványuk rájuk is kiterjesztené az új szabályozást.