Tüntetés: nem a kormányzás mellékterméke a korrupció, hanem "maga a rendszer"

2016. október 16. 17:49 2016. okt. 16. 17:49

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése és a korrupció ellen tüntettek vasárnap délután Budapesten az LMP, az Együtt és a PM szervezésében. A tüntetés a "Lopják a szabadságunk! – Repüljenek!" címmel lett megrendezve a Szabad sajtó útján.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője azt hangsúlyozta: Magyarországon a korrupció nem a kormányzás sajnálatos mellékterméke, hanem "maga a rendszer", a szisztémát pedig mára szinte tökéletesre csiszolták a felügyeleti szervek átalakításával.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a magyar társadalom rákjának nevezte a korrupciót, hangsúlyozva, hogy közel a halál, noha törvények sorával garantálni lehetne az elszámoltathatóságot, megköthető volna a politikusok keze - olvasható az MTI rövidhírében.

Az Index folyamatosan frissülő cikke szerint "Hargita Miklós, a Népszabadság újságírója arról beszélt, hogy miközben azt mondják nekik, hogy reorganizálják a Népszabadságot, miközben egy hete halott a lap. Azóta pedig folyamatosan hazudnak, miközben tudják, nem tudnak visszavágni.

„1994 óta dolgozom a Népszabadságnál, az első sajtópert a Horn-kormány indította ellenem, és azóta az összes létező kormány beperelt, és mindig korrupciós ügyekkel. Ennyit arról, hogy mennyire volt ez bolsevista műhely" - mondta a kritikákra Hargitai.

Hargitai hozzátette, hogy a bezárás sokkal nagyobb kárt okoztak a kiadónak, mint a lap egész éves vesztesége lett volna. Ezért is nevetséges szerinte kizárólag gazdasági okokra hivatkozni. A mostani kormány az első, amely még a kérdéseket sem viseli el. Orbán Viktor 10 éve nem ad interjút a lapnak, nincs olyan európai ország, ahol a miniszterelnök nem ad a vezető ellenzéki lapnak interjút" - olvasható a folyamatosan frissülő cikkben.

Juhász Péter szerint "a kormány el akarja fedni a magyar valóságot, ami a kórházak lepergő falai, az elmenő orvosok, ápolók, a kisemmizett vállalkozók, az elutasított munkavállalók - olvasható az Index cikkében.

"Orbán Viktor lop. Orbán Viktor és az emberei lopnak. Lopják a közvagyonunkat, ez a valóság" − mondta Juhász, aki szerint Orbán mai tevékenységét nem lehet kormányzásnak, ezt csak bűnözésnek lehet nevezni.

A történelmi bűn, hogy „Magyarországot Moszkva seggében képzelik el, Putyin seggébe akarják rakni Magyarországot" - mondta az Együtt politikusa. Szerinte a Fidesz politikájával már nem teremthető többség, ezért a közbeszédből és a nyilvánosságból minden ellenzéki pártot és civilt ki akar zárni Orbán. Azért akarja kiszorítani a nyilvánosságot, hogy ne szembesüljenek a megnyomorított, megfélemlített emberek azzal, nehogy meghallják azt, hogy Orbánt már egy stadionavatón is kifütyülnek.

Ezért arra szólította fel az embereket, hogy mindenhol, ahol Orbán megjelenik, fütyüljék ki. És tegyenek így október 23-án is a Kossuth téren, ahol a miniszterelnök beszédet fog mondani.

"Egy füttyszó. Nem kell az Orbán takarodj! Egy füttyből mindent érteni fog" − mondta Juhász az Index cikke szerint.