Ivóvízbalhé: kistelepülések kerültek bajba

2016. október 19. 11:16 2016. okt. 19. 11:16

Ismét áll a bál a Dombóvár és Környéke Kistérségi Ivóvízminőség-javító Társulás körül. Korábban fejetlenség és furcsa összefonódások sújtották a projektet, majd a bedőlés fenyegette, most meg kistelepülések bukhatnak milliókat.

A társulással már korábban is foglalkoztunk. 2015 elején még arról írtunk, hogy a szervezetnek jó ideig nem volt elnöke, az előző, Csikóstőttős polgármestere, Pintér Szilárd viszont feltehetően igen sajátos szálakkal fonódott a projekthez.

Nem sokkal később már azzal vétette észre magát a projekt, hogy majdnem 2 milliárdos elmaradást gyűjtött össze.

A társulás legutóbbi ülésén ismét balhés ügy derült ki, erről Dombóvár polgármestere, Szabó Loránd írt Facebook-oldalán.

A poszt szerint nyár végén Gelencsér István attalai polgármester és társulási elnök írásban utasította a társulás munkaszervezetének vezetőjét, hogy két útfelújítás munkálatait fizesse ki. Szabó szerint a két beruházás régóta vita tárgyát képezi, mert közben az eredeti tervektől eltérően a dombóvári Rákóczi utca teljes aszfaltozása rejtélyes okból elmaradt, holott így pályáztak. Ez a polgármester szerint annak is köszönhető, hogy az előző ciklusban a Fidesz helyi erői visszahívták a társulásból, így senki nem védte a város érdekeit.

„A munkaszervezet megtagadta a kifizetést, mert szerintük ez jogszabályellenes, de ilyenkor az írásbeli utasítás olyan, mint egy parancs, ezért elutalták a több mint 6 millió forintot. Jegyzőnk azért kérte, hogy az elnök mutassa be a szerződést, ami alapja lehet a kifizetésnek” – írja a polgármester. Gelencsér István ekkor „kiakadt”, hogy milyen rend van a szervezetnél, ha még ez sincs meg, és belső vizsgálatot indított augusztus közepe táján. A dombóvári jegyző a vállalkozótól kérte el a szerződést. Amiről kiderült: azt 2016. augusztus 31-ei dátummal írta alá Gelencsér István és Pintér Szilárd.

(Teccikérteni a technológiai sorrendet: előbb kiakad, aztán belső vizsgálatot indít, majd bő egy héttel később aláírja a keresett szerződést - szerk.)

A hidegzuhany csak ezután jött: Szabó szerint a projekt központi finanszírozásáért felelős szervezet kér vissza 15 millió forintot, mert az összeg nem a célnak megfelelően lett felhasználva. Mivel a társulás számláján csak 4 millió maradt, a különbséget a tagoknak kell összedobni.

Dalmand és Döbrököz, két környékbeli kistelepülés fizetheti a legtöbbet, együtt több mint 4,5 millió forintot, mert arányaiban náluk volt a legnagyobb beruházás. Szabó Loránd azt írta közösségi oldalán: több polgármester már most jelezte, hogy nem tudják befizetni az összeget, és átverve érzik magukat.