Megyei érték lett a Pécsváradi Leányvásár

2016. október 17. 15:14 2016. okt. 17. 15:14

A Pécsváradi Leányvásár is bekerült a Baranya Megyei Értéktárba.

A Pécsváradi Leányvásár modernkori története öt évtizedre nyúlik vissza, de valójában egy több mint 300 éves hagyományról van szó – áll a Baranya Megyei Önkormányzat tájékoztatásában.

A hagyomány szerint a török idők után a megfogyatkozott kis létszámú református közösség a Lukács-napi vásárra és bálra meghívta környékbeli és távolabb élő családokat, hogy a lányok megismerkedhessenek jövendőbelijükkel. Ha a bálban elindult a kapcsolat, másnap folytatódott a pécsváradi vásárban, mézeskalács szíveken ki nem mondott üzeneteket küldtek, elkezdődtek a szerelmek, és decemberben már meg is tarthatták a lakodalmat.

A Pécsváradi Leányvásár hagyományos programja a néptáncbemutató, melynek csúcspontja a „karikázó”, ekkor a 20-30 tánccsoport közösen lép fel. A lányvásár szépe választás idén új elemmel gazdagodott: a lányoknak a vásári forgatagban kell magukat „kelletniük”, és egy 20 főből álló anonim zsűri figyeli őket. A legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy lesz a lányvásár szépe egy éven át.

A nagy hagyományokkal bíró rendezvény idén bekerült a Baranya Megyei Értéktárba. Ez alkalomból Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Szatyor Győző adta át az elismerő oklevelet és a Baranyai Kincsesládát a hétvégi megnyitón Zádori Jánosnak, Pécsvárad polgármesterének.