Katasztrófavédelem: életveszély a gázkészülék szakszerű üzembe helyezésén spórolni

2016. október 18. 09:16 2016. okt. 18. 09:16

Rendszeresen ellenőrzött kéménnyel, szakszerűen üzembe helyezett gázkészülékekkel és a levegő-utánpótlás biztosításával előzhetők meg a szén-monoxid-mérgezés okozta tragédiák - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

OKF: nem szabad spórolni a gázkészülékek üzembe helyezésekor

Hajdu Márton hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy mindig szakember helyezze üzembe a fűtő- és gázkészülékeket, de már a berendezés kiválasztásakor is érdemes a szakember javaslatát követni.

Ezen nem szabad spórolni, mint ahogy a műanyag nyílászáró vásárlásakor - az érintett helyiségben működő gázkészülék esetén - kötelező légbeeresztőn sem: ha a szellőzőn keresztül nem képes, a készülék a kéményből fogja elszívni a levegőt, vagyis ez esetben már az égésterméket - mondta. Így aki attól fél, hogy kiszökik a szellőzőn a meleg, megfulladhat a hermetikusan lezárt helyiségben.

A berendezések helyes működését csak a rendszeres kéményellenőrzés, a szakszerűen üzembe helyezett készülékek és a levegő-utánpótlás biztosítása garantálja. A szén-monoxid- érzékelő már "csak tűzoltás", de a közvetlen életveszély elhárítását kizárólag ez biztosítja, hiszen a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, az állatok sem érzékelik - közölte a szóvivő.