Négy országban koncertezik '56 tiszteletére a Pannon Filharmonikusok

2016. október 18. 14:52 2016. okt. 18. 14:52

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában ad koncertet a Pannon Filharmonikusok (PFZ) október végéig. A zenekar az ünnepi sorozat első állomásaként kedden Ljubljanában lép fel.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az '56-os Emlékbizottság Európa számos országában rendez ünnepi hangversenysorozatot az évforduló alkalmából. Felkérésükre a PFZ "a déli kulturális övezet" öt helyszínén ad ünnepi koncertet.

A szlovén fővárosban kedden induló sorozat keretében a pécsi zenekar pénteken Eszéken, október 24-én Szarajevóban, 25-én Zágrábban, végül 27-én Belgrádban áll színpadra. A hangversenyeken emblematikus magyar zeneszerzők - Bartók Béla és Liszt Ferenc - művei csendülnek fel, többek között a Bartók-év tiszteletére a zeneszerző honvággyal átitatott Concertója és Beethoven Egmont nyitánya. Utóbbi mű az 1956-os forradalom zenei jelképévé vált - írták.

Mint hozzátették, a zágrábi emlékest műsorába válogatott Liszt Ferenc XV. magyar rapszódiája, Kodály Zoltán Magyar rondó című műve és Bartók Béla Divertimentója méltón reprezentálják a magyar kultúra és zenetörténelem kiválóságait.

Az írásos összegzés arra is kitért, hogy a PFZ meghívására Horvátország vezető szimfonikus együttese, a Zágrábi Filharmonikus Zenekar kiemelkedő horvát szólistákkal lép fel december 1-jén a pécsi Kodály Központban, márciusban pedig a zágrábi Lisinski Hall meghívottjaként a pécsi együttes lesz a horvát főváros vendége.

A forradalom évfordulójának estéjén a Pannon Filharmonikusok, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója zárja a pécsi a Kodály Központban a baranyai megyeszékhely egész napos október 23-i programjait.