Lesz elektromos busza Pécsnek - ha nyer a város a pályázaton

2016. október 19. 13:49 2016. okt. 19. 13:49

Lesz elektromos busza Pécsnek, ha összejön az uniós forrásra a pályázat - röviden így lehetne összefoglalni az önkormányzat válaszát. Az első két buszra beadott pályázatnak év végéig lehet eredménye.

Pár napja cikkezett a Pécsi STOP arról, hogy ugyan ebben az évben három előterjesztés is foglalkozott a megyeszékhelyre beszerzendő elektromos autóbuszokkal (és tavaly is volt már erről dokumentum), és volt egy nyertes közbeszerzés is az ügyben (minimum 24, de legfeljebb 30 járműre), még nem gurulnak a Mecsek lankáin ilyen buszok. Közben az önkormányzat azt is eldöntötte, hogy elsőre 2 darab elektromos járművet szerez be, hogy tesztüzemben vizsgálhassa. Ezzel összefüggésben a közbeszerzést nyerő cég vezetője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, "Pécsett a pénzhiány miatt nem tud elindulni a 26 busz beszerzéséről szóló szerződés".

A kijelentéssel kapcsolatban a Pécsi STOP mind az önkormányzatot, mind pedig a gyártócéget megkereste emailben. A városvezetésnél arra is rákérdeztünk, hogy közölték-e a nyertes céggel, hogy elsőre csak két darab buszt vennének, mert úgy tűnt, az önkormányzat közgyűlési döntései és a közbeszerzésen nyertes cég vezetője által mondottak közt itt feszül némi ellentmondás.

Az önkormányzattól Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. vezérigazgatója válaszolt a kérdéseinkre.

"Egy 2016-ban sikeresen lebonyolított uniós értékhatár szerinti nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 4 milliárd forintból szerezhető be 30 új busz.

A szerződések feltételes közbeszerzési eljárások keretében köttettek. A beszerzések akkor válnak konkréttá, amikor ezekhez forrást, azaz uniós pályázati lehetőségen keresztül fedezetet tudunk biztosítani.

Pécsnek nincs és nem volt mit közölnie az Evopro-csoporttal, hiszen aláírt szerződés van a felek között, melyben rögzítve vannak mind a feltételes közbeszerzés miatt a lehívási feltételek, mind a műszaki tartalom, mind pedig a darabszám" - olvasható a válaszban.

Merza Péter azt is elárulta, honnan érkezhetnek a források az eletromos buszok beszerzésére:

"Három forrásból tervezzük a buszok beszerzését. A TOP-os keret terhére a Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretében már benyújtottunk egy pályázatot. Ennek a pályázatnak várhatóan az idei év vége előtt meg lesz az eredménye és akkor azonnal lehívásra kerül az említett 2 busz.

A további buszok beszerzése egyéb fejlesztési forrásokból valósulhat meg, minisztériumi szinten jelenleg is zajlanak ezzel kapcsolatban egyeztetések."

A Evopro-csoporttól egyelőre nem válaszoltak a Pécsi STOP megkeresésére.