Szakács: már csak az ügyvédek keresnek a Zsolnay-ügyön

2016. október 20. 15:03 2016. okt. 20. 15:03

Az MSZP két politikusa csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján arra kereste a választ: a fideszes pécsi önkormányzat miért nem a saját porceláncégét támogatta.

Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese és Gulyás Emil, a párt pécsi közgyűlési képviselője tartott a városházán sajtótájékoztatót a Zsolnay és a Ledina Kerámia körül kialakult helyzetről.

Szakács leszögezte: sikerült a pécsi városvezetésnek olyan helyzetet előállítani, hogy van egy Zsolnay, egy igazi hungarikum, ahol nincsenek munkavállalók, és egy kalandos sorsú Ledina, ahol meg a gépek hiányoznak.

A politikus hozzátette: zúgnak a fanfárok a Ledina 1,8 milliárdos beruházásáról. Ezeket pályázati segítséggel vennék meg, de ha minden a legjobban megy, akkor is jövő nyáron gyújthatnak be az első kazánba.

- Miért nem védte meg a város a Zsolnayt? – tette fel a kérdést Szakács László. – Amikor a befektető csak kivételes esetekben tartotta be a szindikátusi szerződést, azt bármikor felmondhatták volna, a részvénypakettet visszavehették volna, és élhettek volna a jelentős kötbér lehetőségével is. A 130 munkavállaló és ugyanennyi családdal szemben ez így nem volt fair eljárás.

Gulyás Emil szerint józan ésszel felfoghatatlan, hogy miért nem a Zsolnayt támogatja a városvezetés, ahol van saját tulajdonrésze és ahova a Fidesz választott befektetőt. A pécsi politikus utalt rá: hónapok óta minden közgyűlésen bírálta a városvezetés lépését.

Gulyás a legutóbbi közgyűlésen féltucat kérdést tett fel az önkormányzat és a Ledina viszonyáról, de csak töredékükre kapott választ. Pedig vannak ügyek, amelyekben már nyomozás folyik.

- Szerintem akkor tudunk ezekre kielégítő választ kapni, ha a pénzügyi-gazdasági grémium javaslatomra rábólint egy vizsgálóbizottság felállítására – ismertette a szocialisták kezdeményezését Gulyás Emil.