Szombatig ázunk, vasárnap fagyhat

2016. október 21. 08:39 2016. okt. 21. 08:39

Esős péntek, kevésbé esős szombat és viszonylag derült vasárnap vár ránk a folytatásban. A hét utolsó napján a tisztább idő miatt hajnalban mínuszok lehetnek, nappal 17 foknak is örülhetnek a szerencsésebbek.

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, csak délkeleten vékonyodhat el rövid időszakokra a felhőzet, estétől Nyugat-Magyarországon csökken a felhőzet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisában.

Országszerte, ismétlődő jelleggel várható csapadék, de este a Dunántúl nyugati felén már eláll az eső. A Dunától keletre napközben időnként megélénkül a keleti, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében 9, 12, az Alföldön 12, 17 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb. Késő estére 5, 12 fok közé hűl le a levegő.

Szombat reggelre a Dunántúlon nagy területen kiderül az ég, de délnyugaton, nyugaton átmeneti ködfoltok képződhetnek. A déli órákra keleten, északkeleten is csökken a felhőzet, és naposra fordul az idő. Reggeltől eső, zápor már csak keleten, északkeleten várható, majd kora délutánra ott is megszűnik a csapadék.

Az előrejelzés szerint a Tiszántúlon a délnyugati, másutt az északnyugati, nyugati szél élénkül meg helyenként. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul, de a gyengén felhős, szélvédett nyugati területeken jobban lehűl a levegő, ott akár 0, +1 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 15 fok között várható.

A vasárnap a szombatinál csapadékmentesebbnek ígérkezik. Gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Legfeljebb elvétve alakulhat ki délután futó zápor. A reggeli párásság és foltokban előforduló köd délelőtt megszűnik. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Dunántúl északi részén meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +5 fok között alakul, de egyes fagyzugokban -2, -3 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 fok között várható.