Modern Városok: plusz 1,3 milliárddal dobta meg a kormány Pécset

2016. október 24. 12:12 2016. okt. 24. 12:12

Hogy miért, meg hogy mire, azt egyelőre nem tudni. Baranya megye ugyanakkor egy árva petákot sem kapott pluszban.

Bár még szinte semmi látszatja nincs az Orbán Viktor által még 2015-ben bejelentett Modern Városok Programnak Pécsen, állambácsi most újabb 1,34 milliárd forinttal emelte meg a keretösszeget. (Melynek döntő többsége az Európai Uniótól érkezik - a szerk.) Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő a szeptemberi közgyűlésen arról értekezett, hogy 4,5 milliárd forint már érkezett a program kapcsán a pécsi önkormányzathoz.

A Modern Városok Program (rövidítve: MVP, ami a magyar szlengben egyben a következőt is jelenti: "más valaki problémája" - a szerk.) keretében Pécs megyei jogú városának 31,4 milliárd forint lett beígérve, ebből a pénzből lenne itt új ipari park, meg iparosítás, új vásárcsarnok, fürdőkomplexum, stb. Mindezek mellett 24 milliárd forint célzottan a Pécsi Tudományegyetemnek lett címezve, ebből több épülettömböt megújítanának, még több külföldi hallgatót vonzanának be Pécsre - erről itt írtunk bővebben.

A Portfolio.hu cikke szerint az október 13-ai Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányhatározat, mely módosította a program költségvetését.

Itt az látható, hogy a megyei jogú városok közül melyek kaptak pluszforrást (milliárd forintban). Négy város - Szeged, Salgótarján, Győr, Hódmezővásárhely - egyelőre még csak keretösszegeket lehet látni, mivel ezeket a városokat még nem kereste föl Orbán Viktor. Így ott egyelőre pluszforrások sincsenek (a táblázat második oszlopa).

A megyékkel foglalkozó táblázatban jól látszik, hogy a Baranyának juttatandó 38,02 milliárd forinton túl semmilyen pluszforrás nincs egyelőre betervezve.

A pluszforrás felhasználásával kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste az önkormányzatot, amennyiben válasz érkezik tőlük, frissítjük cikkünket.