Ha ma még nem hányt, akkor jöhet a város-Zsolnay családtagok együttműködés

2016. október 26. 15:50 2016. okt. 26. 15:50

Na hogyan becsüli meg Pécs a Zsolnay örökséget? Díszsírhellyel és 1, azaz egymillió forinttal a Zsolnay Alapítvánnyal. Mindezt olyan körítéssel, hogy az agyunkat eldobtuk.

A Páva Zsolt vezette fideszes pécsi önkormányzat előbb a Zsolnay Porcelánmanufaktúra nyakára hozta Bachar Najarit, mint befektetőt. Amikor ő nem nagyon teljesítette a szerződésben foglaltakat, és egyre sötétebb felhők gyülekeztek a befektető és a Zsolnay felett – a hamis órák ügye, az apportált víztorony az ország másik felén és a kis híján kiszervezett márkanév, hogy mást most ne említsünk - akkor ugyanez a városvezetés nem kitessékelte és agyonkötbérezte a befektetőt.

Ehelyett csinált egy ellencéget, átszivattyúzta a dolgozókat, és az egészet belepottyantotta egy offshore körökben is jól ismert Bozóki-Mpozoki hátterű céghálóba. Természetesen utóbbi úriember már fötör is a Zsolnay márkanév körül, Pécs fideszes vezetése pedig ezt az egészet hol stikában, hol szemrebbenés nélkül, de tarkóra tett kézzel végigvitte és végigasszisztálta.

Na és ezek után ugyanez a városvezetés, ugyanennek a polgármesternek a neve alatt bevisz egy előterjesztést a csütörtöki közgyűlésre, ami a pécsi önkormányzat és a Zsolnay családtagok közötti együttműködési megállapodásról szól.

Már itt felszaladt a szemöldököm, de amitől a tarkóm és a csípőm között maradt, hogy mást ne mondjak, azok az alábbi mondatok:

„A Zsolnay család által létrehozott értékek megőrzése mindig kiemelten fontos célja és kötelessége volt Önkormányzatunknak, mely célból eddig is számos erőfeszítést, anyagi hozzájárulást tett. A gyár, az ipartörténeti és kulturális örökség megőrzése érdekében végzett munka azonban nem lehet eredményes és teljes a család egyes leszármazottaival történő szoros együttműködés nélkül.”

És itt elrepült a kanál. Maga az előterjesztés meg arról szól, hogy a család három tagjával megegyeznek a kulturális névjegyhasználatról. Valamint, és megint tessék kapaszkodni:

„a Zsolnay márkanév presztízsének megerősítése eszközeként a Pécsi Városvédő és Városszépítő Egyesület által 1989-ben a Zsolnay hagyományok őrzése céljából létrehozott Zsolnay Alapítvány működésének elősegítése, tartalommal történő megtöltése”

ami 2017-ben nem kevesebb, de nem is több, mint 1 teljes millió forintot jelent. Ja, és díszsírokról is megegyeznek.

Ha valaki látott olyat, ami ennél lejjebb van, akkor az szóljon.