Járdafestés: hogy is tűnt fel a helyszínen a titokzatos biokomos?

2016. november 7. 15:52 2016. nov. 7. 15:52

Többek között erre is várjuk a választ a pécsi városüzemeltetési feladatokat ellátó cégtől, mivel sajtóhírek szerint az ő munkatársuk jelent meg a hétvégén Pécsett járdát festő kétfarkúéknál, akiket aztán elvittek a rendőrök.

Előre megfontolt szándékkal, aljas indokkal elkövetett járdafestés

Járdarepedéseket festett ki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke Pécsen többedmagával november 5-én - írtuk a hétvégén a 24.hu nyomán. A munkát azonban Kovács Gergelyék nem tudták elvégezni, ugyanis Kovács elmondása szerint "kijött egy biokomos ember, hogy hagyják abba, (...) majd a férfi kihívta a rendőröket."

A rendőrök kijöttek, majd bevitték a társaságot, köztük egy külföldi fiatalt is.

Kovács Gergely a 444.hu-nak azt nyilatkozta, hogy három órát kellett a rendőrségen tölteniük. Ezalatt megadták a rendőröknek ugyanazokat az adatokat, amiket már a helyszínen is megadtak egyszer. Itt kiderült, hogy lakossági bejelentés alapján érkeztek a hatóság munkatársai.

Kovácsékat graffitizés bűncselekményével gyanúsítják őket. Ez többek között azért abszurd, mert a talajt festették, a graffiti pedig a falakon van. Az MKKP panasszal él majd előállításukkal szemben. Az összefestett járdához egyébként bűnügyi helyszínelők is kivonultak.

Amikor a plakátátragasztókat vitték, de a politikust nem

Tavaly június végén egy bevándorlóellenes kampány előtt akciózott egy maréknyi civil Pécsett, a rendőrség Athinay úti létesítményénél. A hétfős társaság egy felirattal ("A te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyermeke a saját lábára állhasson") ragasztotta át az óriásplakátot.

A hamar ott termő rendőrök nem csupán őket igazoltatták, hanem a HVG újságíróját is. Az intézkedés órákig eltartott, a hatóság munkatársainak az okozott komoly fejtörést, hogy szabálysértésről, vagy bűncselekményről van szó, mivel a szóban forgó molinó felhelyezésével, valamint eltávolításával nem keletkezett kár a kampánymatériában.

A fenti intézkedés vehemenciája annyiban volt fura, hogy néhány nappal azt megelőzően Berkecz Balázs, az Együtt politikusa ugyanilyen manővert hajtott végre Pécsett, ráadásul sajtótájékoztatót is szervezett az eseményhez. Őt azonban nem vegzálták emiatt a rendőrök.

Biokomos? Magánszemély?

Kovács Gergely első beszámolója szerint egy bikomos lépett oda hozzájuk, hogy hagyják abba a festést. Később, a rendőrségen már lakossági bejelentést hallottak a rendőrök megjelenését kiváltó okként.

A témában megkerestük a pécsi városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokomot. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy ha így volt, akkor a Biokom munkatársa honnan értesült arról, hogy a kétfarkúak aszfaltfestést foganatosítanak.

Megpróbáltunk továbbá utánajárni egyebek mellett annak, hogy egy repedezett aszfaltrétegben milyen kézzelfogható kárt lehet okozni festékkel, hogy mikor volt utoljára a felület felújítva, és ha a Biokom kezelésébe tartozik, mikor terveznek az érintett területen ilyen munkákat.

Amint megjönnek a válaszok, közöljük őket.