Három szállodát is bezárnak a Balaton déli partján - a dolgozóktól megválnak

2016. november 13. 15:30 2016. nov. 13. 15:30

Három szállodát zár be a Balaton déli partján az év végével az épületeket az Erzsébet Vagyonkezelő Kft-től megszerző Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Az MNV az épületeket és berendezéseket eladja, az ott dolgozó több tucat embertől megválnak. Az érintett településeknek - Siófok, Balatonőszöd, Balatonvilágos - jelentős bevételkieséssel kell számolni.

Év végével bezárnak három, a Balaton déli partján található szállodát, melyek maximális kihasználtsággal vettek részt az Erzsébet-programban - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A szállodákat - a siófoki, balatonőszödi, balatonvilágosi, valamint a nyíregyházi Erzsébet Szállodák - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) veszi át az Erzsébet Vagyonkezelő Kft-től, december végével pedig végleg bezárja azokat, az ott dolgozó, becslések szerint több mint száz alkalmazottat pedig elbocsátják.

"A helyi polgármesterek becslése szerint az üdülők egyenként több száz millió forintot érhetnek. A siófoki, 1970-es években épült volt BM-üdülőért ennél többet is fizethetnek a vevők, a nyolcemeletes épületben ugyanis majdnem kétszáz, klímával, tévével és saját fürdőszobával felszerelt szoba található. Közvetlen balatoni partszakasza, valamint több mint ötven kiadható szobája van a balatonvilágosi üdülőnek, míg az őszödi szálloda esetében – a kiadható szobákon túl – vonzó lehet a kétszáz fő befogadására alkalmas étterem. 2005-ben felújították a nyíregyházi szállodát, így feltehetően erre is könnyen találnak majd vevőt.

Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. nem árulta el, miért kell bezárni a nagy kihasználtság mellett működő szállodákat, ahogy arra sem kaptunk választ, hány dolgozót érint az intézkedés, ám a szobaszámokból adódóan – becsléseink szerint – összesen több mint száz emberről lehet szó" - olvasható a cikkben.

Az érintett déli parti településeknek nemcsak ez jelent érvágást, hanem a kieső adóbevételek, valamint a turizmusból származó pénzek apadása.

Balatonvilágoson a szálloda 7 millió forintot fizetett a településnek, de "a további turisztikai változások miatt összesen 30-35 millióval kisebb lesz a jövő évi költségvetés. Még érzékenyebben érinti a szállodabezárás Balatonőszöd önkormányzatát, ahol a 180 milliós összbevételből 30 milliót adott az üdülő."

Az MNV a berendezési tárgyakat is eladja a szállodákból, erről egy apróhirdetés tanúskodik a Magyar Nemzet szerint.

Az érintett települések vezetőit az MNV és az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. sem értesítette a változásokról - olvasható a cikkben.