Hogy lehet egy repedezett járdában kárt okozni a festéssel?

2016. november 15. 15:19 2016. nov. 15. 15:19

Kinek okoz kárt egy töredezett járda lefestése? Mert hogy a rongálás ténye akkor áll meg a Magyar Helsinki Bizottság augusztusi állásfoglalása szerint, ha valaki más tulajdonában tesz kárt. Egy járdarész lefestése meg nem tűnik annak - Pécsen sem.

November 5-én történt, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistái Pécsen a négyszín-tételt alkalmazva lefestettek egy töredezett járdaszakaszt a Ferencesek utcáján. Az akciót egy túlbuzgó BIOKOM-os jelentette a rendőröknek, akiknek némi idegennyelvi kalamajka után sikerült bevinni a passzivistákat, meg a velük festegető külföldi egyetemistát.

"I don't know what is izé, magyar beszéd" - így zajlott a kétfarkúék pécsi festése

A rendőrség egyébként "az ügyet rongálás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárásban, a kárérték megállapítása érdekében szakértő bevonásával vizsgálja, az előállított személyeket szabadon bocsátották" - írta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a bama.hu megkeresésére még az eset megtörténésekor, november 5-én.

A rongálás gyanúja már korábban is felmerült a kutyapárt passzivistáival szemben, ennek kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság még augusztus elsején megfogalmazott egy állásfoglalást a Facebook-oldalán:

A szöveg a következő a kép alatt:

"Nyilvánvalóan nem jogellenes, ha a Kétfarkú Kutyák tönkrement járdát festenek le.

Mai hírek szerint rongálás szabálysértése miatt eljárás indult a Kétfarkú Kutya Párt aktivistáival szemben, akik tönkrement járdát szépítettek úgy, hogy mozaikmintát festettek rá.

A rongálás elkövetésének feltétele, hogy valaki más tulajdonában kárt okozzon. Az pedig józan ésszel belátható, hogy a töredezett járda festése kárt senkinek nem okoz. Állagsérelemmel nem jár, a járda funkcionális használhatóságát nem rontja, így semmilyen helyreállítás nem indokolt festés miatt. Már persze azon kívül, ami a festés nélkül is szükséges lenne: a szétment és ezért balesetveszélyes járdát meg kell javítani."

Azt meg csak halkan tesszük hozzá, hogy legutóbbi információink szerint a Ferencesek utcája még mindig közterületnek számít.